Odbornici SO Pirot većinom glasova doneli su odluku da se od 1. juna cena daljinskog grejanja poveća za 10 odsto. Kako je izjavio predsednik opštine Vladan Vasić, do povećanja cene grejanja je moralo da dođe kako se ne bi ugrozilo poslovanje JP Gradska toplana.

– Odluka o novim cenama jeste nepopularna i bolna, ali moramo da se pripremamo za narednu grejnu sezonu. Problem je stalno povećanje cene naftnih derivata koje se maltene menjaju dnevno, a poslednjih nekoliko godina cene grejanja smo menjali jednom godišnje, i to za stopu projektovane inflacije koja je uvek bila manja od stvarne inflacije – rekao je Vasić.

Direktor Javnog preduzeća Gradska toplana Radovan Nikolić kaže da je reč o neizbežnoj odluci i da odluka o novim cenama važi od 1. juna. „Ovu grejnu sezonu smo uspeli da privedemo kraju, pored ostalog, i uz pomoć 400 tona mazuta iz robnih rezervi i tako što smo uspeli da stari dug kod „Nis-Petrola“ zamrznemo“, rekao je Nikolić, dodajući da je dosadašnja cena grejanja kvadratnog metra stambenog prostora u gradu od 51 dinar bila neekonomska.

Pirotska Toplana greje 191.000 metara kvadratnih, od čega su dve trećine stambeni prostor. Vlasnici stambenog prostora za grejanje duguju 19, a poslovnog 35 miliona dinara.

Na sednici SO konstatovan je prestanak mandata dvojici bivših odbornika DS-a koji su podneli ostavke, dok se o statusu trojice odbornika iste stranke kojima su aktivirane blanko ostavke nije raspravljalo, dok se odluka Ustavnog suda ne objavi u Službenom glasniku. Ustavni sud Srbije nedavno je proglasio neustavnim odredbe Zakona o lokalnim izborima po kojima su stranke vlasnice odborničkih mandata. Demokratska stranka je 15. februara donela odluku da izađe iz lokalne vlasti.

Na sednici su odbornici, između ostalog, usvojili odluku o završnom računu budžeta opštine Pirot za 2009. godinu i odluku o rebalansu budžeta. Odbornici su usvojili i predlog o izdvajanju finansijskih sredstava za pomoć tročlanoj porodici Ignjatović iz sela Vranište koja živi u trošnoj kući. Posle pisanja medija, njima će opština u selu kupiti kuću u kojoj će ova porodica živeti.

Odbornici nisu prihvatili predlog SRS-a da se raspiše referendum o konačnoj trasi Koridora 10 kroz ovu opštinu.

 

Novi konkurs za javne radove

Opština Pirot raspisala je novi konkurs za organizovanje javnih radova na lokalnom nivou u ovoj godini. Konkurs je otvoren 6. maja i trajaće do 21. maja. Pravo učešća u svojstvu podnosioca projekata imaju javna preduzeća, ustanove kulture i drugi indirektni korisnici budžeta opštine Pirot, privredna društva i preduzetnici, nevladine organizacije, udruženja građana, i ostale organizacije, dok se u ulozi izvođača radova mogu javiti javna preduzeća, privredna društva i preduzetnici i ostali pravni subjekti koji nisu indirektni korisnici budžeta opštine Pirot. Maksimalna dužina trajanja javnih radova je tri meseca. Na tim lokalnim javnim radovima biće uposleno preko dvadeset nezaposlenih lica sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari