Dojave o bombama u više od 300 škola širom Beograda, kao i u vrtićima 1Foto: Nenad Kovačević/Danas

Nove dojave o podmetnutoj eksplozivnoj napravio počele su da stižu u ranim jutarnjim časovima, a na meti se našlo preko 300 škola iz Beograda.

U Beogradu je zbog dojava o bombama u više od 300 škola otkazana prepodnevna nastava, saopštio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Naveo je da su, po podacima Gradskog štaba za vanredne situacije, primljene anonimne dojave u 174 osnovne škole i 97 srednjih, kao i u 78 isturenih odeljenja osnovnih škola i u 42 specijalne škole, preneo je Beoinfo.

Prema Vesićevim rečima, policija je na terenu i vrši provere, a prva smena nastave u svim školama je otkazana.

„S obzirom da je upravo započet pregled policije, ali da ne znamo do kada će trajati, obaveštavam vas da će se danas nastava i u plavoj smeni realizovati on lajn zbog dece i nastavnika koji stanuju daleko i koji nisu u mogućnosti brzo da dođu u školu.

Molim učenike (naročito osmog razreda) kojima je zakazano odgovaranje za danas da se jave nastavnicima radi dogovora oko termina, jer će posle 16h sigurno moći da uđu u školu. Od sutra 09.06 2022. nastava će se odvijati redovno i po izmenjenom rasporedu časova u vreme ekskurzija. Boravak radi po redovnom rasporedu.

Nastava u prepodnevnoj crvenoj smeni počinje u 08,00, a u plavoj od 14,00h“, poruka je direktorke OŠ „Branko Ćopić“ u Beogradu koju su roditelji čija deca pohađaju istu dobili.

U Beogradu je više škola dobilo dojave o postavljenim bombama, rečeno je jutros agenciji Beta u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP), a kako „Danas“ nezvanično saznaje, u pitanju su OŠ „Branko Čopić“ Vidikovac, OŠ „Ilija Garašanin“ u Grockoj, OŠ „Kralj Petar Drugi“ u Marulićevoj ulici na Vračaru, OŠ „Sonja Marinković“ u Zemunu, OŠ “Đuro Strugar”, OŠ “Marija Bursać“, OŠ „14 .oktobar“, Sedma gimnazija, Osma gimnazija, Deseta gimnazija, Dvanaesta gimnazija, Petnaesta gimnazija, Peta ekonomska, Trinaesta gimnazija, Matematička gimnazija, Filološka gimnazija, Mašinska škola “Radoje Dakić” i , ali i vrtić „Fića“ na Vračaru, javljaju čitaoci lista „Danas“.

Kako prenose mediji, dojave su stigle i u osnovnu školu „Jovan Popović“ na Karaburmi i „Vladimir Rolović“ na Petlovom brdu, OŠ „Stevan Sinđelić“ na Zvezdari, OŠ „Drinka Pavlović“ i OŠ „Dragan Lukić“.

Na društvenim mrežama od ranog jutra pojavile su se informacije da su dojavu primile i OŠ „Lazar Savatić“ u Zemunu, OŠ „Despot Stefan Lazarević“ u Mirijevu, OŠ „Đura Jakšić“ na Kanarevom brdu, OŠ „Sveti Sava“ na Vračaru, OŠ „Kosta Abrašević“ u Resniku, ali i u srednjoj  „Tehničkoj školi GSP“.

Prema ranije utvrđenoj proceduri, objekti su evakuisani, a učenici će biti vraćeni na nastavu kada se utvrdi da je to bezbedno. Ekipe MUP-a su na terenu i vrše pregled objekata.

O načinu organizovanja časova i povratku na neposrednu nastavu, škole obaveštavaju učenike i njihove roditelje putem redovnih kanala komunikacije, navodi se u saopstenju.

Prema našim saznanjima, nisu sve škole u Beogradu dobile dojave, a nadležni se još uvek nisu oglasili ovim povodom. Nezvanično, jutros su na udaru samo beogradske škole.

Dojavu o postavljenoj eksplozivnoj napravi dobila je OŠ „Branko Čopić“ Vidikovac, a direktorka te škole obavestila je saopštila je da nastave u prepodnevnoj smeni neće biti, saznaje „Danas“.

„Jutros je policijska patrola svim zaposlenim i učenicima zabranila ulazak u školu i školsko dvotište zbog dojave o postavljenom eksplozivu.Iz tog razloga danas se nastava u prepodnevnoj smeni neće održati. Niko ne sme da bude u blizini škole i školskog dvorišta, što znači da ne radi ni produženi boravak. Molim odeljenjske starešine da HITNO o ovoj situaciji obaveste roditelje svojih odeljenja. O daljem toku događanja ću vas obaveštavati ovde preko viber grupe“, navodi se u poruci koju su primili roditelje pomenute škole.

https://www.danas.rs/vesti/drustvo/uznemirujuc-mejl-stigao-na-adrese-vise-skola-u-beogradu-ja-nemam-buducnost-imam-oruzje/

Umesto redovne nastave, đaci će danas predavanja slušati onlajn.

„Danas će se nastava organizovati on lajn, sve dok vam ne pošaljem drugačije obaveštenje“, navodi se u poruci koju su primili roditelji.

Elektronska poruka pod naslovom „Eskploziv postavljen u školu“, kakva je jutros stigla na adresu Osnovne škole „Drinka Pavlović“, a u koju je FoNet imao uvid, sadrži tvrdnje o navodnim drugim teškim krivičnim delima koje je počinila osoba koja je uputila dojavu i pretnjama samoubistvom kojim će „odneti više života“.

U školi „Drinka Pavlović“ nam je potvrđeno da je taj mejl „uznemirujućeg sadržaja“ prosleđen Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Pripadnici MUP pregledali su školu „Drinka Pavlović“ i utvrdili da nema postavljene bombe, pa će popodne nastava biti održana u prostorijama škole.

Agenciji FoNet u MUP je rečeno da „postupaju po prijavama“.

Kako saznajemo, ubrzo su se oglasili i roditelji OŠ „Ilija Garašanin“ u Grockoj sa navodima da je i u pomenutim školama stigla dojava o postavljenoj eksplozivnoj napravi.

Nešto pre sedam sati roditeljima dece koja idu u vrtić „Fića“ na Vračaru stiglo je obaveštenje da decu ne dovode, jer je stigla anonimna dojava o podmetnutoj bombi.

Učenici novobeogradske osmoletke “Đuro Strugar” vraćeni su kućama, kao i đaci OŠ “Marija Bursać”, a danas u prepodnevnoj smeni neće biti nastave.

Kako saznaje Danas u Ministarstvu prosvete dojave o postavljenim eksplozivnim napravama stigle su velikom broju osnovnih i srednjih škola u Beogradu, a trenutno prikupljaju podatke o kom broju obrazovnih ustova je reč.

U prethodnom periodu, brojne škole, kao i druge ustanove i institucije u Beogradu i drugim mestima u Srbiji, dobiljale su takve dojave, koje su, kako se pokazalo posle policijskog pregleda objekata, bile lažne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari