Ministar bez porfelja Sulejman Ugljanin uručio je krajem prošle nedelje u selu Kukurovići u opštini Priboj ključeve 11 novih montažnih kuća izbeglim i raseljenim Bošnjacima, povratnicima iz ovog kraja. U okviru Programa za povratak, koji je na inicijativu ministra Ugljanina Vlada Srbije usvojila u martu 2012, do sada su prognanim povratnicima izgrađene 22 kuće.


Ugljanin je na svečanosti povodom dodele ključeva povratnicima izrazio zadovoljstvo što će posle toliko godina od kada su proterani, a kuće im popaljene i uništene, 11 bošnjačkih porodica iz ovog kraja dobiti svoj krov nad glavom.

– Ovim želimo kao država da pošaljemo poruku Bošnjacima i svim prognanima da više nikad neće biti proterivanja, izbeglištva, raseljavanja zbog nacionalne pripadnosti, verske pripadnosti i da neće biti opasnosti po život. Želimo da gradimo novu Srbiju u kojoj će ljudi imati svetliju sadašnjost i sigurnu budućnost – rekao je Ugljanin.

U ime predstavnika lokalne samouprave prisutnima se obratio i predsednik opštine Priboj Lazar Rvović, koji je izrazio spremnost Opštine da učestvuje u izgradnji putne i ostale infrastrukture koja je neophodna za održiv povratak Bošnjaka u ove krajeve.

Viši sud u Beogradu, u aprilu ove godine, doneo je presudu kojom je utvrdio odgovornost države Srbije za ratni zločin u selu Kukurovići u opština Priboj, 18. februara 1993, kada su pripadnici Užičkog korpusa Vojske Jugoslavije izvršili minobacački napad na ovo selo koje se nalazi uz granicu sa BiH i Crnom Gorom. U tom napadu stradali su: Uzeir Bulutović, Mušan Husović i Fatima Sarač. Ostali stanovnici su pobegli iz sela a njihova imovina je uništena i zapaljena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari