Iran je prkosno reagovao na najnovije sankcije koje su SAD nametnule tamošnjoj Revolucionarnoj gardi i trima državnim bankama. Portparol iranskog ministra inostranih poslova Muhamed Ali Huseini istakao je da su nove sankcije osuđene na propast.
Takva izjava usledila je posle kritika koju je državni podsekretar SAD Nikolas Berns izrekao na račun Rusije i Kine, optuživši ih da pružaju pomoć i podstiču delovanja iranskih ekstremista.

Iran je prkosno reagovao na najnovije sankcije koje su SAD nametnule tamošnjoj Revolucionarnoj gardi i trima državnim bankama. Portparol iranskog ministra inostranih poslova Muhamed Ali Huseini istakao je da su nove sankcije osuđene na propast.
Takva izjava usledila je posle kritika koju je državni podsekretar SAD Nikolas Berns izrekao na račun Rusije i Kine, optuživši ih da pružaju pomoć i podstiču delovanja iranskih ekstremista. Berns je takođe istakao da Rusija treba da prestane da prodaje oružje Iranu, te da Kina treba da prestane da investira u tu državu.
„Kina i Rusija su najznačajniji ekonomski partneri Irana“, izjavio je američki zvaničnik stanici BBC. On je takođe izrazio nadu da će uprkos stavovima tih dveju država Savet bezbednosti UN narednog meseca doneti treću rezoluciju kojom će nametnuti nove sankcije Iranu.
Tom prilikom Berns je apelovao na vlasti u Teheranu da odustanu od politike sučeljavanja i sednu za pregovarački sto. „Zalažemo se mirno rešenje postojećih razmirica“, rekao je on.
Nasuprot tome, vrhovni zapovednik Iranske revolucionarne garde Muhamed Ali Džafari izjavio je da su posle najnovijih sankcija SAD njegove snage spremne da brane ideale revolucije. Iransko Ministarstvo inostranih poslova takođe je osudilo potez Amerike. „Neprijateljska američka politika jeste uperena protiv uglednih ljudi Irana i zakonitih institucija naše države , te se kosi s odredbama međunarodnog prava, bezvredna je i osuđena na propast“, ocenio je portparol Ministarstva.
Štaviše, kinesko Ministarstvo inostranih poslova uputilo je oštre kritike na račun najnovijeg poteza SAD, ističući da bi se na taj način mogle povećati postojeće tenzije izazvane nuklearnim programom Teherana. „Kina je oduvek smatrala da ne treba olako nametati sankcije nekoj državi, budući da dijalog i pregovori jesu najbolji način za rešenje iranskog nuklearnog pitanja“, navodi se u saopštenju Pekinga.
Pojedini analitičari smatraju da će nove sankcije ostaviti velike posledice po razvoj iranske ekonomije, budući da Revolucionarna garda kontroliše trećinu tamošnje privrede, uključujući fabrike automobila, novine i gasne rezerve. Takođe se ističe da inostrane kompanije po svoj prilici neće želeti da i dalje posluju s tom organizacijom, iz straha od represivnih mera SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari