Vlada Sjedinjenih Država je nagovestila mogućnost uvođenja novih sankcija Rusiji zbog umešanosti u ukrajinsku krizu, ukoliko Evropska unija ne preduzme ništa.


Novim sankcijama bila bi pogođena ruska ekonomija, a predsednik SAD Barak Obama potpisaće dokument o njihovom uvođenju, ukoliko šefovi evropskih država ili vlada na sastanku u Briselu (juče) ne donesu sličnu odluku.

Diplomate su očekivale da bi bilo moguće da evropski zvaničnici u Briselu odluče o novim sankcijama protiv Rusije. To bi bilo zamrzavanje programa koje u Rusiji vode Evropska investiciona banka i Evropska banka za obnovu i razvoj. Zvaničnici grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta (G7) su prošlog meseca pozvali ruskog predsednika Vladimira Putina da utiče na smirivanje krize, i da utiče na proruske separatiste da polože oružje.

U telefonskom razgovoru s britanskim premijerom Dejvidom Kameronom Obama je u nedelju ocenio da Moskva te zahteve nije ispunila. Uz to, Kijev je juče, zbog pogoršanja situacije na istoku Ukrajine, tražio uvođenje novih sankcija Rusiji.

Kontakt-grupa za ukrajinsku krizu izrazila je juče žaljenje zbog toga što proruski separatisti u Ukrajini nemaju volje da se uspostavi dijalog. Kontakt-grupu za ukrajinski krizu čine predstavnici Ukrajine, Rusije, OEBS-a. Video-konferencija koja je juče trebalo da se održi s predstavnicima separatistima na inicijativu Evropljana, nije održana.

„Nažalost, video-konferencija sa separatistima predviđena za danas nije održana“, piše u saopštenju kontakt-grupe, objavljeno je na sajtu Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS). Kako se dodaje, to ukazuje na nedostatak dobre volje separatista da se započnu pregovori o prekidu vatre.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari