Poljoprivredni proizvođači iz opštine Veliko Gradište boravili su na Međunarodnom sajamu poljoprivrede i poljoprivrednih mašina u Budimpešti gde su posetili najveći i najuspješniji mađarski poljoprivredni sajam – AGRO + MASHEXPO.

Sajam je održan na prostoru sajmišta Hungexpo, a organizovan uz AgrargepShow – izložbu poljoprivredne mehanizacije. Preko 250 izlagača je kroz svoje proizvode i usluge, predstavilo kompletnu vodeću ponudu poljoprivredne mehanizacije mađarskih proizvođača ali i okolnih zemalja.

Suočena sa brojnim teškoćama i problemima u seoskom razvoju te sve slabijom ekonomskom snagom porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, opština je u ovakvim manifestacijama prepoznala mogućnost podsticaja i motivacije, naročito mladih, da ostanu i rade na selu. Uspeh ovakve ideje ogleda se i u činjenici da je, po prvi put, sajmu prisustvovala i jedna žena poljoprivredni proizvođač. Brzi napredak tehnologije i ekonomski problemi doveli su do sve ređih ulaganja u poljoprivredu, koja je i nosilac razvoja opštine, pa su i poljoprivrednici uvideli značaj organizovanja ovakvih poseta, naročito u vremenu kada se nameće potreba da se pripreme za evropsko tržište i standarde.

Naši poljoprivrednici imali su priliku da razgledaju i upoznaju se sa najnovijim mašinama za obradu zemlje, opremom za farme, obradu vinograda, proizvodnju vina, semenskom proizvodnjom i zaštitnih sredstava i opremom za bašte te ostalim asortimanom proizvoda iz oblasti poljoprivrede i stočarstva. U isto vreme prezentovana organizacija poljoprivredne proizvodnje koja iskustva su primenljiva i u našim gazdinstvima. Najveću pažnju naših posetilaca privukle su kombinovane mašine za pripremu i obradu zemlje „u jednom potezu’“ – sve do sejanja, sejalice za šargarepu, freze, rasipači đubriva, kvalitetni sistemi za navodnjavanje, protivgradne mreže, kao i nezaobilazni traktori.

Ujedno, ovo je bila izuzetna prilika za uspostavljanje poslovnih kontakata sa najpoznatijim proizvođačima iz ove oblasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari