Novi Bečej: Žene se po nekoliko puta obraćaju policiji zbog nasilja koje se nad njima sprovodi 1Foto: N.S.

Udruženje Roma Novi Bečej organizovalo je okrugli sto pod nazivom „Primeri dobre prakse uprocesima unapređenja institucionalnih odgovora u zaštiti žena od rodno zasnovanog nasilja na lokalu“.

Ovaj događaj deo je projekta „Progovori, na tebe je red“ koji Udruženje Roma Novi Bečej sprovodi uz podršku Norveške ambasade i UN Women Srbija u okviru projekta „ Unapređenje bezbednosti žena u Srbiji – Nisi sama!“.

Danica Jovanović, predsednica Udruženja Roma Novi Bečej je pozvala institucije da primenjuju zakone.

„Mi imamo odlične zakone. Institucije treba samo da počnu efikasno da ih sprovode. Odgovor na problem rodno zasnovanog nasilja u ruralnim sredinama mora dati sistem. Najbolji način za zaštitu žena žrtava nasilja je stvaranje multisektorskih timova. Tražile smo dostupnost socijalne zaštite za sve žene, a ne da žene sa sela budu diskriminisane zbog toga što nemaj pristup socijalnoj zaštiti“, navela je Danica Jovanović.

Pokrajinski ombudsman Zoran Pavlović rekao je da je urgentno redefinisanje uloge centara za socijalni rad, koji ne uspevaju da daju relevantan i efikasan odgovor na rodno zasnovano nasilje u ruralnim sredinama.

On je dodao da bi rezultati u rešavanju ovog velikog društvenog problema bili mnogo bolji kada bi postojao dobro organizovan multisektorski rad. Unapređenje rada vladinog i ne vladinog sektora je neophodno.

Projekat „Progovori na tebe je red!“ sprovodi se u 10 opština u Vojvodini – Novi Bečej, Bečej, Kovačica, Zrenjanin , Sremska Mitrovica, Kovin, Alibunar, Kikinda, Pančevo i beogradskim opštinama Palilula,Borča, Kotež i Krnjača.

U okviru ovog projekta sprovedeno je istraživanje „Izveštaj o dostupnim socijalnim uslugama za žene i devojke žrtve nasilja iz ruralnih sredina na teritoriji AP Vojvodina“.

Od 10 centara za socijalni rad samo tri su odgovorila podacima, Zrenjanin, Novi Bečej i Alibunar, iz kojih se saznaje da je ukupno 177 žena dobilo podršku za svoje probleme, sve su su dobile informacije o ovlašćenjima i postupcima, uslugama koje im stoje na raspolaganju u CSR za zaštitu žrtava nasilja u porodici.

Podaci o žrtvama nasilja

Kada je prijava nasilja u pitanju, u 66 odsto žrtava se prvo javilo ženskim organizacijama i to u više navrata, dok je njih 54 odsto prijavilo i policiji i ženskoj organizaciji istovremeno.

Čak 12 odsto žrtava se obratilo policiji više puta.

Samo u 11 slučajeva su pokrenuti krivični postupci za krivično delo nasilja u porodici, u 14 odsto slučajeva prekršajni, dok u 28 odsto nije pokrenut ni jedan postupak, a u 30 odsto slučajeva izrečene su samo mere za zaštitu od nasilja u porodici u skladu sa Porodičnim zakonom.

U 42 odsto slučaja žene od policije nisu dobile informacije o dostupnim drugim uslugama u zajednici, a to je slučaj i u 18 odsto obraćanja centrima za socijalni rad.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari