Novi, bogatiji "Dosije Golubić" 1Naslovna strana

Sedam godina nakon pojavljivanja romana Dosije Golubić Milana Jankovića (Požarevac, 1961), u izdanju sarajevske Zalihice, objavljeno je prvo izdanje ovog intrigantnog dela i u Srbiji.

Izdavač novog, dopunjenog izdanja je ITV Centar plus iz Beograda. Kako autor ovu knjigu smatra potpuno novim delom, svom imenu je dodao i nadimak Satrijani, čime predupređuje zabunu eventualnih čitalaca, i nudi im sadržajem nešto bogatiji tekst.

Dosije Golubić posvećen je fascinantnoj sudbini Mustafe Golubića, koga je nesmiriva narav idejno prevodila od ujedinjenja svih južnoslovenskih naroda težećeg mladobosanca, preko velikosrbina muhamedanskog verskog zakonika, istaknutog crnorukca i najogorčenijeg neprijatelja Regenta Aleksandra Karađorđevića, do jednog od najprisnijih prijatelja Josifa Visarionoviča Staljina i Crvenoj internacionali odanog operativaca.

Kao čovek koji je govorio 14 jezika, ljubavnik najlepših žena sveta (među kojima i Greta Garbo i Frida Kalo) i volšebnik koji je gradio neraskidiva prijateljstva, u trenutku je znao da se preobrati u vojnika partije, otmičara i hladnokrvnog egzekutora, osumnjičenog, između ostalih, i za umorstvo Lava Trockog.

Nakon što je, na početku Drugog svetskog rata, najverovatnije bio vinovnik dizanja u vazduh nemačkog skladišta municije smeštenog u smederevskoj tvrđavi, kad je stradalo više hiljada ljudi, uhapšen je kao najobičniji švercer, i pošto je, tokom isledničke torture, u toj meri premlaćen da se nije mogao osoviti na noge, iznet je u šatorskom krilu i streljan je vezan za stolicu, naočigled prolaznika, u beogradskom Dvorskom parku.

Pokojni Mirko Đorđević, u svom, nažalost, poslednjem objavljenom prikazu nije krio ushićenje, dvoumeći se, jedino, da li je ovo delo roman ili više od romana, dok je istaknuti hrvatski književni kritičar, Dario Grgić, pored ocene da je sižejni narativ Jankovićevog dela obrađen furiozno, sebe i sve nas, sa pravom, upitao tko je danas još, uopće, spreman umrijeti za ideju.

Milan Janković Satrijani pored književnog rada, u lokalnim okvirima bio je poznat kao gitarista rok-grupa Hogar i Tamo daleko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari