Kao peti brod iz aranžamana sa poslovnim partnerima iz Holandije, kladovski brodograditelji spustili su u Dunav novi brod za prevoz rasutog tereta i kontejnera. Samohotka Ina, duga 135 i široka 11,45 metara, ne samo da je najveće plovilo napravljeno u brodogradilištu Rajna – Dunav u Kladovu, već je i najveće plovilo te vrste izgrađeno u brodogradilištima u Srbiji.


– U proizvodnim halama pripremamo sekcije za još dva plovila, a prema zaključenim ugovorima obezbedili smo posao do kraja 2009. godine – kaže predsednik UO brodogradilišta Rajna – Dunav u Kladovu, Radu Ardelean. – Zbog nedostatka proizvodnih radnika, u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, u brodogradilištu smo pre devet meseci započeli stručno osposobljavanje i prekvalifikaciju nezaposlenih lica za brodomontere, elektro i gasne zavarivače, dok smo od nadležnih zatražili da se u Tehničkoj školi u Kladovu otvori specijalizovano odeljenja za brodomontere – kaže on.

Bilansom godine koja je na samom kraju u ovom privatizovanom preduzeću su zadovoljni, pošto se 2008. završava pozitivnim rezultatima. Posla ima, a da bi dogovoreni rokovi bili ispoštovani na poslovima novogradnje i remonta brodova na velikom navozu i temperaturama koje silaze ispod nultog podeljka, angažovano je svakodnevno dvestotine proizvodnih radnika, kao i osamdeset kooperanata iz susedne Rumunije. U brodogradilištu Rajna – Dunav u toku su remonti putničkog broda Mali princ iz Austrije i ledolomaca Rečnog brodarstva Krajina – Bor i Greben koji će i ove zime kod HE Đerdap I dežurati sa zadatkom sprečavanja gomilanja leda u đerdapskim kazanima, omogućavajući time i redovnu proizvodnju električne energije u najvećoj dunavskoj elektrani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari