Beograd – Akcioni tim za pronalaženje haških optuženika predstaviće glavnom tužiocu Haškog tribunala Seržu Bramercu, u ponedeljak 17. novembra, dosadašnje rezultate potrage i nove detalje o mreži pomagača Ratka Mladića i Gorana Hadžića, saznaje Danas.

Glavni tužilac će se u Beogradu sastati s koordinatorima Akcionog tima Rasimom Ljajićem i Vladimirom Vukčevićem, zamenikom premijera i ministrom policije Ivicom Dačićem, direktorom policije Miloradom Veljovićem, direktorom BIA Sašom Vukadinovićem i načelnikom VBA Svetkom Kovačem. Glavni operativni sastanak biće održan u sedišu BIA.

– Kako objašnjava izvor našeg lista blizak istrazi, Bramerc će biti upoznat i s tekućom akcijom presecanja finansijske podrške Mladiću i Hadžiću, preko nekoliko privatnih firmi u Beogradu, ali i sumnje da se Mladić finansira preko fiktivnih ugovora. Glavnom tužiocu će biti prezentovani, tvrdi izvor Danasa, i rezultati nedavne akcije Žandarmerije u Valjevu, kada su pretresani kuća i poslovne prostorije braće Vujić, upravo zbog poslova koje su imali s firmom Impakt, čiji je vlasnik Mladićev sin Darko.

Bramercu će biti predstavljeni i podaci o tome da je Ratko Mladić posedovao ličnu kartu izdatu u Srbiji 3. novembra 1999. i da ta lična karta nije bila uvedena u policijski sistem, što je za posledicu imalo to da karton s njegovim otiscima prstiju nije postojao.

Dušan Ignjatović, direktor Kancelarije Nacionalnog saveta za saradnju s Hagom, kaže za Danas da su svi aspekti saradnje s haškim Tužilaštvom veoma dobri i da je to „gospodinu Bramercu dobro poznato“, kao i da su velike šanse da Srbija dobije pozitivan izveštaj glavnog tužioca pred Savetom bezbednosti UN u decembru.

– Što se tiče preostale dvojice begunaca, Mladića i Hadžića, nadležni organi čine sve da bi ih locirali, i ukoliko se nalaze u Srbiji, lišili slobode. Mislim da niko iz Tribunala, uključujući tu i glavnog tužioca i njegov tim, više nema sumnji u rešenost Srbije da se taj problem završi. Ostali vidovi saradnje su podignuti na najviši mogući nivo, što znači da nema nijednog iole značajnijeg problema oko dokumentacije, arhiva, svedoka jednostavno nema – naglašava Ignjatović. On očekuje da u predstojećem izveštaju glavnog tužioca Savetu bezbednosti UN u decembru bude predstavljena realna slika saradnje između Srbije i Tužilaštva i da će izveštaj biti konkretniji od prethodnog, koji je SB UN podnet u junu.

 

Šta je glavno pitanje

Dušan Ignjatović, direktor Kancelarije Nacionalog saveta za saradnju s Tribunalom, ističe da su šanse da izveštaj bude pozitivan po Srbiju velike, odnosno da pod ovim okolnostima ne može ni da zamisli situaciju da izveštaj bude negativan.

– Ipak, nije glavno pitanje da li će Bramercov izveštaj biti pozitivan. To pitanje u stvari glasi: hoće li u izveštaju biti upotrebljen termin „puna saradnja“ i šta se podrazumeva pod punom saradnjom Srbije s Hagom. Ukoliko je to samo rezultat, onda se odgovor sam nameće zbog činjenice da su u bekstvu još dvojica okrivljenih. Međutim, ukoliko se sagledaju svi rezultati koji su postignuti, a to je da je Tribunalu isporučen celokupni nekadašnji vojni i politički vrh ove zemlje, da nema otvorenih pitanja oko dokumentacije i svedoka, da se vrše nesmetani uvidi u arhive i da svi organi koji učestvuju u saradnji zaista ulažu velike napore, onda bi se mogla očekivati i veoma pozitivna ocena – zaključuje Ignjatović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari