Vebsajtovi koji Al Kaida koristi za sejanje svoje propagnade očigledno su se našli na udaru sistematskih sajber napada, što je prisililo na zatvaranje tri sajta ovog meseca i podgrejalo spekulacije da su teroristi postali meta vlada u mutnom novom frontu u ratu protiv terorizma.

Sajtovi Al Eklas, Al Burak i Al Firdous, svi povezani sa Al Fadžr, glavna su glasila Al Kaide a ugašeni su nešto pre 11. septembra. Sva četiri sajta emitovala su materijale Al Kaidine medijske prozivodnje, video klipove „mučeničkih operacija“ u Iraku, Avganistanu i drugim zemljama, kao i saopštenja Osame bin Ladena i njegovog egipatskog izaslanika Ajmana al Zavahirija.

Ova internet glasila prate akademici koji se bave džihadskim grupama a verovatno i arapske i druge obaveštajne agencije. Sve više na površinu izbijaju glasine o zajedničkoj angloameričkoj operaciji protiv terorističkih vebsajtova. Britanski bezbednosni zvaničnici često govore o „agresivnim“ novim naporima za obračun sa internet propagandom Al Kaide.

Teorija, koju podržava Mustafa Alani, iz istraživačkog centra u Dubaiju, navodi da su vebsajtovi pali u ruke šiitskih grupa, koje na ovaj način kreću u sajber rat protiv sunita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari