Na jučerašnjoj sednici gradske skupštine za novog gradonačelnika izbran je Nebojša Zelenović iz ZZS, za koga je glasalo 46 od ukupno 69 odbornika. Dosadašnji gradonačelnik Miloš Milošević podneo je ostavku 18. maja, jer ga je republička vlada smenila sa mesta komandanta Štaba za vanredne situacije.

Skupštinsko zasedanje napustilo je 17 odbornika SNS jer su bili nezadovoljni skupštinskom odlukom da se ne raspravlja o kandidatima za gradonačelnika, zamenika gradonačelnika i članova Gradskog veća, kao i o ostavci bivšeg gradonačelnika. Odbornik SNS dr Boban Birmančević rekao je: „Umesto da nam pomognu tokom poplave, vladajuća većina je iskoristila vreme da se koncentriše da ponovo izabere svog gradonačelnika. Bez rasprave i bez televizijskih prenosa ova skupština je farsa.“ Birmančević je, inače, komandant Štaba za vanredne situacije koji je na ovu funkciju postavljen posle odlaska generala Ljubiše Dikovića.

Novi gradonačelnik Nebojša Zelenović naglasio je da će najvažniji zadatak biti briga o socijalno ugroženim stanovnicima koji se nisu najbolje snašli u tranziciji. Prioritet će biti pomoć siromašnim porodicama i staračkim domaćinstvima, koji čine 40 odsto stanovništva na području Grada Šapca. Najvažniji privredni segment biće razvoj voćarstva, a planirano je da se zasadi 300 hektara pod trešnjom koje gradska uprava daje bez nadoknade, kao i izgradnja preradnih kapaciteta u prehrambenoj industriji. Lično je izrazio žaljenje što su odbornici SNS napustili zasedanje i što u demokratskoj proceduri nije bilo rasprave o njegovom postavljenju, jer nema šta da krije. Kako je najavio, narednu sednicu gradske skupštine zakazaće za desetak dana.

Za zamenika gradonačelnika Skupština je izabrala Milana Nikolića iz pokreta Zapadna Srbija, kao i 11 članova Gradskog veća.

Lokalnu vlast čini koalicija ZZS sa 20 odbornika, SPS sa sedam odbornika, „Zapadna Srbija“ sa osam odbornika, DS sa pet odbornika, SPO sa tri, SDPS sa jednim odbornikom i grupa građana „Selo-grad“ sa dva odbornika. U opoziciji su SNS sa 17 odbornika, LDP sa tri odbornika, DSS sa dva odbornika, URS sa jednim odbornikom i JS sa jednim odbornikom. Još prošle godine odbornici SNS, SPS, DSS, JS tražili su smenu gradonačelnika Miloša Miloševića, ali nisu uspeli da dobiju većinu. Na sednici u martu vladajućoj većini priključili su se odbornici SPS, a na mesto zamenika predsednika Skupštine izabran je Zoran Bortić, dok je Dejan Terzić izabran za člana Gradskog veća. Prethodno su odbornici SPS bojkotovali sednice gradske skupštine.

Na predlog odbornika JS odlučeno je da prisutni odbornici odreknu dnevnice u korist stanovništva ugroženom poplavama. Inače, iako je lokalna vlast do sada dva puta tražila od republičkih organa da se ukine vanredna situacija, još uvek Krizni štab, na čijem je čelu dr Boban Birmančević, to nije podržao.

Po Poslovniku rasprava nema

Predsednik gradske skupštine dr Slobodan Mirković rekao je okupljenim novinarima, posle sednice, da po Poslovniku o radu nema rasprave o ostavci, a takođe ni o izboru novog gradonačelnika i drugih funkcionera, jer je to kao posle redovnih lokalnih izbora. Odbornicima opozicije bilo je dozvoljeno da se obrate Skupštini, ali Poslovnik se mora poštovati, rekao je Mirković.

Politička biografija

Novi gradonačelnik Nebojša Zelenović diplomirani je pravnik, koji je najpre radio kao sekretar OŠ „Stojan Novaković“u Šapcu, kasnije je bio direktor Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje za Mačvanski okrug, a 2012. godine izabran je za narodnog poslanika sa liste DS. Bio je jedan od osnivača Pokreta „Zajedno za Srbiju“, koji je prerastao u političku stranku. Doskorašnji gradonačelnik Miloš Milošević u novijoj političkoj istoriji Šapca bio je najduže na čelnoj funkciji. Ovo mu je bio treći mandat, a ukupno je na mestu gradonačelnika bio deset godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari