Novoizabrani predsednik Irana Hasan Rohani poručio je u odvojenim porukama sirijskim liderima i islamističkoj šiitskoj ekstremističkoj organizaciji Hezbolah da će oni i dalje moći da računaju na podršku Teherana kao važnog saveznika. Rohani je takođe pozdravio njihove napore u borbi protiv Izraela, izvestili su iranski mediji, preneo je Jerusalim post.


Odgovarajući na čestitke lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha na izbornoj pobedi u junu, Rohani je pohvalio inicijative islamističke organizacije u Libanu i protiv Izraela. Hezbolah je u junu pozdravio izbor Rohanija i nazvao ga „tračkom nade“. „Arapski i muslimanski narod koji je Islamsku Republiku uvek smatrao zaštitnikom ugnjetenih i svi borci koji pružaju otpor zarad Boga, smatraju vas tračkom nade“, navodi se u saopštenju islamističke organizacije.

Odgovarajući na sličnu poruku sirijskog predsednika Bašara al Asada, novoizabrani lider Irana je naglasio da odnosi Teherana i Damaska ukazuju na njihovu rešenost da se suprotstave zajedničkim neprijateljima, naročito Izraelu. On se takođe dotakao krize u Siriji i ponovio da je Islamska Republika na strani Asadovog režima. Prema njegovoj oceni, Sirija može da prevaziđe aktuelni konflikt, a „otpor sirijskog naroda samo jača Asadove snage i Vladu u Damasku“.

„Velika i otporna sirijska nacija će prevazići trenutnu fazu i u potpunosti očuvati svoju nezavisnost i teritorijalni integritet“, rekao je Rohani, prenele su agencije. Iran je glavni saveznik sirijskog predsednika, čiji se režim uglavnom bori protiv sunitskih pobunjenika u građanskom ratu u kojem je prema oceni opozicije do sada ubijeno više od 100.000 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari