– Ministar poljoprivrede Milutin Simović i gradonačelnik Bijelog Polja Tarzan Milošević u utorak su uručili premije za 850 domaćina u sektoru govedarstva, ovčarstva, kozarstva i za tov junadi, u ukupnom iznosu od 356. 000 evra. Takođe, ministar Simović je u sali bjelopoljskog Centra za kulturu predstavio Agrobudžet za 2010. godinu i približio zainteresovanim poljoprivrednicima mogućnosti koje mogu da koriste tokom ove godine.


– Iznos stočarskih premija raste iz godine u godinu, jer sve veći broj farmera ispunjava kriterijume za to. Takođe, značajne su aktivnosti lokalne samouprave vezane za program seoske infrastrukture, izgrađeni su kilometri seoskih puteva, novi seoski vodovodi, sačuvane su seoske škole, a značajan broj farmera je konkurisao i dobio sredstva po osnovu javnih poziva u prošloj godini za podršku realizovanih investicija. Moram da istaknem kvalitetne projekte otkupa sezonskih viškova u sektoru stočarstva i otkup malina u prošloj godini. Zbir svega toga daje nam za pravo da kažemo da pravimo nove iskorake u sektoru poljoprivrede i razvoja sela, istakao je ministar Simović.

Poljoprivrednik Salun Hasković iz bjelopoljskog sela Bistrica kaže da se odvajkada bavi stočarstvom. To je, kaže, naslijedio od predaka. Ima oko 360 ovaca, 60 krava i oko 40 koza, a stočarske premije su, tvrdi, satisfakcija za bavljenje poljoprivredom. „Mi se stočarstvom bavimo iz naših interesa, a premija dobrodođe za nabavku poljoprivrednih mašina, za kupovinu usjeva i drugog“, kaže Hasković.

I Radovan Došljak iz sela Ivanja se tradicionalno bavi stočarstvom i ima pune torove stoke. Dobio je premiju od 2.000 evra i zadovoljan je. „Na selu se pare imaju gdje uložiti. Ja se od malih nogu bavim stočarstvom i ništa drugo nijesam radio. Tako do dan-danas. U poslu mi pomažu roditelji, djeca i brat. Imamo oko 300 ovaca, 30 krava, nešto koza i nesto tovnih junadi. Ova premija nam dođe kao dobra infuzija“, kaže Došljak.

Gradonačelnik Bijelog Polja Tarzan Milošević je rekao da će opština nastaviti aktivnosti razvijanja poljoprivrede, jer je to strateška grana ovog područja. „Poljoprivreda u Bijelom Polju svakim danom mijenja izgled i imidž našeg grada. Podrška Ministarstva poljoprivrede u svim našim aktivnostima nije izostala i siguran sam da će ona biti u narednim godinama još izdašnija“, kazao je Milošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari