Novi Kneževac: Oskrnavljeni spomenici na groblju u naselju Rabe 1Foto: J. Patarčić/Danas

Na groblju u naselju Rabe, u opštini Novi Kneževac, tokom jučerašnjeg dana oskrnavljeno je osam grobnih mesta. Policija je izvršila uviđaj i traga za počiniocima, za koje nadležni sumnjaju da su migranti.

Predsednik opštine Novi Kneževac, Radovan Uverić, najoštrije je osudio ovakav vandalski čin koji se, kako je rekao, nije desio u skorijoj istoriji opštine.

“Nadam se da će policija u najskorije vreme pronaći počinioca. Za sada imamo neka saznanja, čak i ja kao predsednik opštine, da se radi o migrantima. Ovde, kao što svi znaju, posebno u Majdanu i Rabe, Đali, Krsturu, pograničnim mestima, imamo već godinama povećan broj migranata, ali, kažem, do sada se ovakav incident još nije desio”, rekao je Uverić.

Novi Kneževac se nalazi na tromeđi, zbog čega je godinama unazad pod velikim pritiskom migranata, kazao je Uverić.

On je dodao da su građani zbog toga uznemireni, pogotovo u selima Majdan i Rabe, gde živi oko stotinak stanovnika, a da često tokom zime više od stotinu migranata boravi u svakom naseljnom mestu.

“Ulaze u prazne kuće. Posle toga, po pravilu, ta kuća je uništena, nije više za stanovanje. Dosta prave nereda u smislu komunalnih problema i smeća, ne vodi se o tome računa, ali s obzirom na to da ih prolazi veliki broj, angažujemo javno komunalno preduzeće koje povremeno uredi sela. Međutim, posle nekoliko dana, to je isti problem”, dodao je Radovan Uverić.

Novi Kneževac: Oskrnavljeni spomenici na groblju u naselju Rabe 2
Foto: J. Patarčić/Danas

Ovim povodom, groblje su u naselju Rabe obišli i načelnici Policijskih uprava Subotice i Kikinde, predstavnici Komesarijata za izbeglice i migracije, kao i predsednik Skupštine Vojvodine, Ištvan Pastor, koji je istakao da su svi zgroženi onim što se desilo.

“Nije pitanje jezika, nije pitanje vere, nego je ovo jedan necivilizacijski, vandalski čin i mislim da u svakoj kulturi ima dve teme ili dva uzrasta ili dve životne dobi koje su nedodirljive, a to su deca i sećanja na preminule”, kazao je Pastor.

On je dodao da su poslednjih dana i deca i sećanja na preminule na udaru, jer paralelno sa ovim što se desilo u naselju Rabe, svakodnevno imamo lažne dojave o podmetnutim bombama u školama.

“To je praktično, nešto slično ovome, zbog toga što unosi nemir, zbog toga što čini svakodnevno život nesigurnim, zbog toga što stvara jednu klimu koja je nepodnošljiva, neprihvaljiva i neobjašnjiva, protiv koje svi moramo da stanemo”, rekao je Pastor, dodajući da očekuje da počinioci budu pronađeni.

“Ne kažem da je to sigurno neko iz izbegličke grupe, ima nagoveštaja koji govore o tome. Ko god da je izvršilac, mora da bude pronađen i mora da bude primereno kažnjen zbog toga što ovo ne sme da uđe u naviku i ne sme da se toleriše”, zaključio je Pastor.

Novi Kneževac: Oskrnavljeni spomenici na groblju u naselju Rabe 3
Foto: J. Patarčić/Danas

Pastor se zahvalio Komesarijatu za izbeglice i migracije i policiji koji, kako je rekao, čine abnormalne napore da odgovore na sve izazove, kao i da bi bilo jako važno ako bi u ljudstvu, tehnici i finansijama dobili dodatnu pomoć.

“Mora tim ljudima da se pomogne. Mora država da učini sve da bi, s jedne strane, pomogla ljudima kojima je pomoć potrebna, ako se radi o izbeglim licima, ali je isto tako važno da pomogne svojim građanima koji su, ni krivi ni dužni, izloženi pritisku kojem u izloženi godinama unazad”, poručio je Ištvan Pastor.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari