U prisustvu predstavnika MUP Srbije i drugih državnih organa, te privrednih subjekata, stručne i akademske javnosti, kao i civilnog društva i medija, u Kragujevcu je, prekjuče po podne, održana javna rasprava o nacrtima zakona o policiji i evidencijama i obradi podataka u oblasti unutrašnjih poslova.

Govoreći o Nacrtu zakona o policiji, Nataša Milidragović iz Sekretarijata MUP Srbije navela je ključne elemente novog koncepta rada policije, koji podrazumeva intenzivniju saradnju sa zajednicom u cilju unapređenja bezbednosnog ambijenta, izmene u organizacionoj strukturi Ministarstva, novu vrednost i ulogu strateškog planiranja,  drugačiju regulativu policijskih ovlašćenja, bezbednosnih provera i sredstava prinude. Predložene su i izmene u oblasti kontrole rada i zakonitosti u Ministarstvu unutrašnjih poslova, a jedna od važnih novina je i novi sistem karijernog napredovanja.

 – Nacrt zakona o evidencijama i obradi podataka u oblasti unutrašnjih poslova prvi je ovakve vrste u Republici Srbiji, naglasila je šefica Biroa za informacije od javnog značaja Jasmina Vasiljević, uz napomenu da je MUP organ javne vlasti koji obrađuje najveći broj ličnih podataka. Ključna namera ovog zakona jeste da, s jedne strane, omogući nesmetano obavljanje poslova iz nadležnosti Ministarstva, a s druge, zaštiti pravo na privatnost i lične podatke svakog pojedinca. Javna rasprava traje do 20. aprila i, pored Novog Sada i Kragujevca, gde je već održana, biće organizovana u Nišu i Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari