Žoze Manuel Baroso osvojio je juče drugi mandat na mestu šefa Evropske komsije nakon što je većina parlamentaraca glasala za njegov reizbor. Baroso je čak dobio veći procenat glasova parlamentaraca nego što se očekivalo što je donekle zbunilo njegove kritičare. On je bio jedini kandidat na ovu funkciju i već je dobio jednoglasnu podršku šefova 27 država članica Unije.

Odluka znači da će izvršno telo EU i u narednih pet godina biti u nadležnosti pragmatičnog političara desnog centra, bivšeg premijera Portugala koji je obećao da će braniti tržište EU od protekcionističkih pretnji.

Nakon glasanja Baroso je obećao da će pomoći izgradnji „jače i Evrope, sloboda i solidarnosti“ te da će mnogo tesnije sarađivati sa Evropskim parlamentom. „Moja partija biće Evropa“. Pred Barosom je sada složen zadatak:okupljanje novog tima od 26 komesara, koji će preuzeti dužnost 1. januara. Ova imenovanja, međutim, ne mogu početi sve dok ne prođe novi referendum u Irskoj o Lisabonskom posrazumu 2. oktobra. Naglasio je da će se više angažovati na polju socijalne politike uključujući i pitanje jednakih prava žena. Baroso je prvi reizabrani šef Komisije od Žaka Delora koji je nadgledao evropske integracije od 1985. do 1994.

Kritičari optužuju Barosa za povlađivanje nacionalnim vladama i promovisanje liberalnog tržišta, koncept koji je, prema nekim verovanjima dovelo do, finansijske krize.

Činjenica da je Baroso dobio podršku apsolutne većine do svih deputata, ne samo proste većine onih koji su prisustvovali glasanju, znači da mu ne preti opasnost drugog glasanja u slučaju da EU usvoji novi Lisabonski sporazum, jer ugovor predviđa veći prag neophodne podrške u odnosu na sadašnju većinu. Tokom žustre debate u Evropskom parlamentu bilo je optužbi na Barosov račun jer je do sada popuštao pod zahtevima većih članica EU kao što su Nemačka, Britanija i Francuska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari