Tradicionalna muzička baština Pljevalja je bogatija za još jedan album sa pjesmama iz ovog kraja. Prije nekoliko dana u TV studiju Panorama novi album sa šest pjesama snimio je poznati baštinik sevdalinke i pjesama karakterističnih za ovaj prostor, Milenko Jelić.

Jelića na harmonici prati pljevaljski virtuoz Sejo Muslić, pa tako i album nosi jednostavan naziv „Milenko i Sejo“. Prve dvije pjesme: „Kolika je Musluk voda rijeka“ i „Moj đerdane“, svojevremeno je pjevao Hamdija Šahinpašić, pjesma „Tamburaši kraj Breznice“ je Jelićev autorski rad i u Pljevljima se rado sluša i pjeva. Pjesme: „Ivanova korita“, „Stani, stani Ibar vodo“ i „Makedonsko devojče“ su vrlo popularne upljevaljskom kraju i zato su našle mjesta na novom Jelićevom albumu. Pored poznatih pljevaljskih baštinika sevdalinke: Hamdije Šahinpašića, Kadire Čano, Mirka Rondovića, Fadila Namgalije, Sabrije Redžovića i drugih, istaknuto mjesto pripada i Milenku Jeliću.

Jelić radi kao novinar, dopisnik je lista Pobjeda, a svoje slobodno vrijeme koristi za sakupljanje gotovo zaboravljenog muzičkog blaga pljevaljskog kraja. Učesnik je mnogih festivala i takmičenja, a uvijek se rado odazove na humanitarne koncerte i druge manifestacije. Vrlo rado svoja pjevačka iskustva prenosi na mlađe i nesebično pomaže mlade talente. Zagovornik je formiranja različitih muzičkih sekcija, kako bi mladima bilo omogućeno da svoj muzički talenat iskažu na pravi način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari