Američki vojni avioni počeli su juče seriju vazdušnih napada na ekstremiste Islamske države (IS) blizu brane Hadita u zapadnom Iraku, što je prvi put da deluju u toj oblasti u Iraku, javili su američki zvaničnici.

„Na zahtev iračke vlade i u skladu sa našom misijom da zaštitimo američko osoblje i objekte, američki vojni avioni počeli su napade na teroriste IS blizu brane Hadita, u provinciji Anbar“, saopštila je juče američka Centralna komanda.

Američki udari, prvi u toj oblasti namenjeni su da zaštite iračke bezbednosne snage i sunitska plemena koji kontrolišu tu branu od vitalnog značaja. SAD su sprovele desetine vazdušnih napada da podrže iračke i kurdske snage koje pokušavaju da zaustave napredovanje ekstremista koji su od juna zauzeli velike delove teritorije na severu i zapadu Iraka i u Siriji. Jedan američki zvaničnik je izjavio da se ovi udari sprovode da bi se sprečila dalja pretnja terorista iračkim bezbednosnim snagama koje kontrolišu branu.

Američki vojni avioni izveli su od početka avgusta više od 130 vazdušnih napada u Iraku na položaje ekstremista. Borci Islamske države su do sada napali nekoliko brana tokom njihove ofanzive i zauzeli su branu u Faludži. Takođe su zauzeli najveću iračku branu kod Mosula, ali su iz nje potisnuti uz pomoć američkih vazdušnih udara. Ta grupa do sada nije uspela da zauzme branu Hadita u zapadnoj provinciji Anbar, drugu po veličini iračku branu.

Savet bezbednosti UN osudio je preksinoć „gnusno i kukavičko“ ubistvo američkog novinara Stivena Sotlofa u Siriji gde su mu borci Islamske države odsekli glavu. IS je emitovala video snimak na kojem je Sotlof pogubljen, dve nedelje posle video snimka na kojem ubijen američki novinar Džejms Foli. „Članovi SB UN ponavljaju da Islamska država mora da biti poražena kako bi se iskorenile netrpljivost, nasilje i mržnja koje ona zastupa“, navodi se u saopštenju.

Savet bezbednosti je dodao da takvo varvarstvo „pojačava odlučnost međunarodne zajednice da se bori protiv Islamske države, Fronta el Nosra i drugih grupa povezanih s Al Kaidom“. Sotlof, 31-godišnji slobodni novinar, rođen u Majamiju u američkoj saveznoj državi Floridi, radio je za magazine Tajm i Forin polisi (Foreign Policy). Nestao je u Siriji u avgustu 2013. godine.

Pogubljen još jedan libanski vojnik

Bejrut – Ekstremisti iz Islamske države objavili su video snimak na kojem prikazuju da su odsekli glavu još jednom libanskom vojniku, saopšteno je juče u Bejrutu. Pogubljeni vojnik je bio deo grupe od 19 vojnika koji su uzeti kao taoci u sukobima vojske i islamista koji su u avgustu zauzeli pogranični grad Ersal u Libanu. IS na snimku navodi da se ubijeni vojnik zvao Abas Medlidž i da je bio šiitske veroispovesti. Izvori bliski libanskim snagama bezbednosti potvrdili su da je Medlidž jedan od zatočenih vojnika u Ersalu. Džihadisti su prošle sedmice objavili snimak na kojem pogubljuju jednog libanskog vojnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari