Odbornici DS-a u SO Pirot Milica Golubović, Jelena Nešići Velimir Drobnjak, odlukom Statutarne komisije DS-a isključeni su iz ove stranke, čime je potvrđena prvostepena odluka Opštinskog odbora o njihovom isključenju zbog, kako je navedeno, kršenja stranačke discipline. Demokratska stranka u Pirotu od 15. februara ove godine je u opoziciji, a sada u pirotskom parlamentu umesto devet ima samo četiri odbornika koji slede politiku Opštinskog odbora. Pre isključenja ovo troje odbornika, iz stranke je isključen i zamenik predsednika SO Pirot Sreten Savov.


Predsednica OO DS-a Danijela Ćirićkaže da njih troje nisu više članovi DS-a, a samim tim ni odbornici ove stranke u SO Pirot.

– Još u martu ove godine tražili smo da se oni zamene, ali Opštinska izborna komisija nije htela da ih zameni. U međuvremenu je došlo tumačenje Ustavnog suda po kome su odbornici vlasnici mandata. Sada ne znamo da li će oni zadržati svoje mandate ili ne. U našem odborničkom klubu, posle njihovog isključenja iz partije i ranijeg isključenja Sretena Savova, ostalo je nepopunjeno još pet odborničkih mesta. Tražićemo od OIK-a da se ta mesta popune kandidatima koje predloži naš OO, a ne da podleže pritiscima čelnika lokalne vlasti koji kandidate sa naše liste zovu i ucenjuju. OIK pod pritiskom funkcionera lokalne samouprave nije prihvatila predlog našeg odbora da posle ostavke Vesne Đorđević, kandidat za odbornika bude Dragan Popovići da se njegov mandat verifikuje na poslednjoj sednici SO. Insistiramo da se poštuje Zakon o lokalnim izborima i da se izbor novog odbornika mora sprovesti u skladu sa odlukama DS-a, odnosno da se poštuje naš predlog. Kandidata za odbornika, dakle, predlaže podnosilac izborne liste – tvrdi Ćirićeva.

Sve troje odbornika koje je DS isključila iz svojih redova kažu da će i dalje zadržati svoje odborničke mandate u lokalnoj skupštini. Odbornik Velimir Drobnjak kaže da Opštinski odbor DS-a hoće u Evropu, te da blanko ostavke uvode na mala vrata.

– Nas isključuju iz partije jer nismo hteli da podnesemo ostavke na svoje mandate. Na naša mesta hteli su da imenuju one koji su „poslušnici predsednice OO Danijele Ćirići potpredsednika Dragana Popovića“. Ja to nisam hteo. Oni su me zato i isključili. Ako me ne žele, neću ni ja na silu biti u DS-u, ali ću ostati nezavisan odbornik u SO Pirot i boriti se za interese građana i podržavati sve dobre inicijative lokalne vlasti. Uputio sam žalbu Ustavnom sudu na odluku Statutarne komisije – kaže Drobnjak.

Odbornik Jelena Nešićkaže da sebe i dalje smatra članom DS-a zato što je osnovno načelo iz programa DS-a poštovanje Ustava i zakona.

– Pojedini članovi OO DS u Pirotu i Statutarne komisije DS očito ne znaju ili ne žele da znaju da su odbornici vlasnici mandata i da im to pravo niko ne može da uskrati ili onemogući. Zato smo podneli žalbu Ustavnom sudu kojom tražimo da se ponište odluke OO i Statutarne komisije, potvrdi da odbornici slobodno raspolažu mandatom, odredi da se otklone štetne posledice i iznos naknade štete koja nam je naneta – kaže Nešićeva.

Odbornik Milica Golubovićdodaje da su u pravu, a da je to tako, kaže ona, svedoče i izjave najviših funkcionera DS-a iz novembra ove godine da moraju da se slede evropska pravila po kojima je odbornik vlasnik mandata.

– Adekvatna primena ovih pristupa čelnika DS-a biće pozivanje na odgovornost i kažnjavanje pokretača i aktera hajke na pojedine odbornike DS-a u Pirotu ne bi li se ostvarili interesi nekoliko „zaslužnih i starih članova DS-a“. To se može lako videti iz zapisnika OO DS i sa sednica SO Pirot u kojima određeni članovi DS-a pominju koalicioni dogovor, trgovinu i želju da istraju u zahtevima a čime su oni objektivno doprineli rušenju ugleda DS-a u Pirotu – kaže Golubovićeva.

Podsećamo da je OO Demokratske stranke u Pirotu na sednici od 15. februara ove godine doneo odluku o izlasku iz lokalne vlasti, a početkom marta i odluku da iz redova ove stranke isključi zamenika predsednika Skupštine opštine Sretena Savova i člana Opštinskog veća Bobana Nikolića koji su se oglušili o odluku Odbora da posle izlaska stranke iz vlasti podnesu ostavke na ove funkcije. Odlukom Statutarne komisije DS-a od 29. marta, Sreten Savov i Boban Nikolićnisu više članovi DS-a.

Aktuelni zamenik predsednika SO Sreten Savov koji je pre osam meseci isključen iz DS-a, kaže da odbornički klub u SO ne postoji od marta ove godine kada je došlo do rascepa.

Većinu u SO Pirot čini deo odbornika Koalicije za Pirot (KZP), G17 plus, SPO, SPS, a odskora i SRS. U opoziciji su, posle rascepa u KZP, manjinski deo Koalicije za Pirot i DS.

DS u potrazi za identitetom

– Isključenje iz stranke ovo troje odbornika nastavak je stare priče u kojoj lokalna organizacija DS-a ne uspeva da posle odluke o izlasku iz vlasti, pronađe svoj politički identitet, veći dalje srlja i bavi se sama sobom. Ne verujem da će u narednom periodu uspeti da konsoliduje svoje redove. U slučaju da neko smatra odluku OIK-a neispravnom, može da se žali Upravnom sudu koji je nadležan za rešavanje statusa odbornika. Obaveza je predsednika SO, njegovog zamenika i sekretara SO da blagovremeno obaveste kandidate da dođu u opštinu i da se u pisanoj formi izjasne da li prihvataju mandat ili ne. Zvali smo nekoliko kandidata po redosledu sa izborne liste. OO DS-a vrši pritisak na kandidate da podnesu ostavke, što je u suprotnosti sa odlukom Ustavnog suda da je odbornik vlasnik mandata – kaže Savov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari