Od ove godine u Rumi funkcioniše novi oblik socijalne zaštite koji finansira Opština. Reč je o dnevnom boravku za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju koji je otvoren u centru Rume u okviru projekta „Hajde da se družimo“.


– Mladi će ovde imati bezbednost, stručni nadzor, ali i podršku u zdravstvenom i edukativnom smislu. Istovremeno, to je pomoć i njihovim porodicama koje će moći da se okrenu radu. U rad dnevnog boravka biće uključeni defektolozi, medicinsko osoblje i negovateljice. Za realizaciju ovog projekta pobrinuo se Centar za socijalni rad, uz svesrdnu pomoć opštine, prostorije smo dobili od Udruženja za mentalno nerazvijene osobe. Ovaj program će trajati godinu dana, nadamo se da će se nastaviti i posle toga – rekla je na otvaranju objekta direktorka Centra za socijalni rad Danica Jeremić.

U ovom prostoru ima mesta za tridesetak osoba iz pomenute kategorije, mada su potrebe daleko veće. Posao će obavljati nekoliko stručnih radnika, ali i volonteri. Otvaranje boravka pozdravio je i predsednik SO Ruma Nenad Borović, koji kaže da će Opština Ruma uskoro usvojiti odluku o socijalnoj zaštiti kojom se planira proširenje socijalnih usluga. Autor projekta Danka Simić, defektolog, kaže da će se u boravku raditi po principu radionica, a direktor Gerontološkog centra „Srem“ Marija Stanojčić Sraka, uz lepe želje, darovala je nosiocima projekta suvenir u obliku ključa kojim će se, kako je naglasila, otvoriti svi putevi dalje saradnje među ustanovama socijalne zaštite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari