Mada je do polaganja kvalifikacionih ispita za upis u srednje škole ostalo mesec dana, upisna groznica među budućim čačanskim srednjoškolcima je u punom jeku. Slično kao i prošle godine, u osnovnim i nekim srednjim školama organizovana je pripremna nastava za polaganje kvalifikacionog ispita, koja je prethodnih godina po oceni učenika dala prilično dobre razultate.

Mada je do polaganja kvalifikacionih ispita za upis u srednje škole ostalo mesec dana, upisna groznica među budućim čačanskim srednjoškolcima je u punom jeku. Slično kao i prošle godine, u osnovnim i nekim srednjim školama organizovana je pripremna nastava za polaganje kvalifikacionog ispita, koja je prethodnih godina po oceni učenika dala prilično dobre razultate. Ove godine iz osnovnih škola na teritoriji čačanske opštine izlazi ukupno 1.252 učenika osmog razreda. Prema upisnom planu, u čačanskim srednjim školama ima mesta za ukupno 1.566 učenika prvog razreda, od čega će šest konvencionalnih srednjih škola: Gimnazija, Ekonomska, Tehnička, Medicinska, Mašinska i Prehrambeno ugostiteljska škola upisati 53 odeljenja prvog razreda ili 1.534 prvaka. U srednjoj muzičkoj školi Dr Vojislav Vučković ima mesta za 20 učenika prvog razreda dok će specijalna Škola za osnovno i srednje obrazovanje Prvi novembar na smerove grafički manipulant i pomoćnik knjigovesca upisati ukupno 12 učenika.
Čačanska Gimnazija koja ove godine obeležava 170 godina postojanja upisaće ukupno 300 prvaka, 180 na društveno-jezički i 120 na prirodno – matematički smer. U ekonomskoj školi za koju poslednjih godina vlada prilično veliko interesovanje ove godine je planiran upis 246 učenika prvog razreda, od čega njih 30 na trogodišnji smer za trgovce, a ostatak na četvorogodišnje obrazovne profile, dok će Medicinska škola i ove godine na tri smera upisati ukupno 120 prvaka. Najviše slobodnih mesta ima u Mašinsko – saobraćajnoj školi u koju će ove godine biti upisano ukupno 320 učenika, od čega 105 na trogodišnje, a ostatak na četvorogodišnje smerove. U Tehničku školu u prvi razred planiraju da ukupno upišu 278, a u Prehrambeno – ugostiteljsku 210 prvaka.
Sudeći na osnovu dosadašnje prakse, osim za Gimnaziju za koju tradicionalno vlada najveće interesovanje, novi obrazovni profili u Ekonomskoj, Tehničkoj, Mašinsko – saobraćajnoj i Prehrambeno – ugostiteljskoj školi trebalo bi da i ove godine budu najatraktivniji za buduće srednjoškolce.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari