Pitanje ko je trenutno najbolji fudbaler sveta još jednom će biti na testu u meču u kojem će večeras snage ponovo odmeriti Kristijano Ronaldo i Lionel Mesi. Portugalac i Argentinac biće glavni akteri prvog meča polufinala Kupa kralja na Santjago Bernabeu (21.00, Arenasport 3), prvom međusobnom duelu nakon izbora najboljeg igrača sveta, odnosno dodele popularne Zlatne lopte koju je još jednom prigrabila zvezda Katalonaca, a lider „kraljevskog kluba“ smatrao da izbor nije pravedan.


Dvojica izgledno najboljih fudbalera današnjice u večerašnji susret ulaze sa impozantnim učinkom na nedavnim mečevima, a više nego uspešno prošli su „generalnu probu“ za vikend u prvenstvu. Tako je Real najpre savladao Hetafe (4:0) uz het-trik Ronalda za samo desetak minuta, da bi Mesi odgovorio iste večeri sa četiri gola u trijumfu nad Osasunom (5:1). Ovim golovima Argentinac je oborio još jedan rekord jer je u tekućoj sezoni postigao 33 gola na 21 utakmici, ali i upisao se na semaforu na 11 mečeva u nizu. S druge strane, Portugalac je u tekućem šampionatu dao 21 pogodak, ali je protiv Hetafea obeležio mali jubilej 300. golom u klupskoj karijeri. Da zna da igra protiv Barselone Ronaldo je potvrdio u poslednjih šest mečeva kada je mrežu Katalonaca zatresao u sedam navrata.

– Barselona je neverovatan tim i svaki susret sa njima je težak i veoma važan. Prvi meč Kupa igramo kod kuće i vrlo je važno da ostvarimo što bolji rezultat kako bismo se lakše snašli u revanšu – istakao je Ronaldo.

Poslednje odmeravanje snaga dva najveća španska klupa u Madridu pripalo je domaćinu koji je na taj način osvojio nacionalni Superkup, ali će Real sigurno želeti i da se osveti Barseloni za prošlogodišnju eliminaciju iz Kupa kralja u četvrtfinalu. Istovremeno, poslednji međusobni meč odigran je u Barseloni i završen je bez pobednika (2:2), a obeležili su ga upravo Mesi i Ronaldo sa po dva spektakularna pogotka.

Duel na Santjago Bernabeu neće obeležiti samo okršaj Ronalda i Mesija, već i trenera. Doduše, Žoze Murinjo na protivničkoj klupi neće imati prvog stratega Barselone Tita Viljanovu koji će još jednom izostati sa utakmice zbog nastavka lečenja protiv raka pljuvačne žlezde, bolesti koja mu se vratila sredinom decembra i zbog koje je već već propustio nekoliko mečeva. Tako će Portugalac imati priliku da dominira, barem po imenu, nad Vijanovinim pomoćnikom Žordi Rourom.

Kada je u pitanju igrački kadar, Murinjo na raspolaganju neće imati nekoliko ključnih igrača. Serhio Ramos taman je odradio kaznu od četiri meča zabrane igranja zbog vređanja sudije, ali neće igrati večeras jer mora da „odsluži“ kaznu parnih kartona koja je i bila povod za verbalni okršaj sa arbitrom. Dres Reala večeras neće nositi ni Anhel di Maria i Fabio Koentrao koji su „pocrveneli“ u četvrtfinalu Kupa protiv Valensije, kao ni golman i kapiten Iker Kasiljas koji se povredio na istom meču sa „slepim miševima“. Problem za Murinja mogle bi biti nove, sve glasnije, podele u timu u kojem igrači navodno ne govore sa trenerom, a koje su upravo kulminirale kada je Kasiljasa izbacio iz tima i dodelio kapitensku traku Ronaldu. S druge strane, Roura će imati kompletan sastav pa će društvo Mesiju praviti jednako ubojiti Ćavi, Inijesta i Pedro.

Ćaviju novi ugovor

Fudbaler Barselone Ćavi Ernandez produžio je ugovor sa katalonskim klubom do 2016. godine, a prethodno su isto učinili i Karlos Pujol i Andres Inijesta. Ćavi je za prvi tim Barselone debitovao 1998. godine, a do danas je odigrao 659 utakmica i postigao 79 golova. Osvojio je tri Lige šampiona, šest titula prvaka Španije i po dva nacionalna kupa, Svetska klupska prvenstva i evropska Superkupa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari