Novi optimizam: Ne kršenju ljudskih prava, ućutkivanju medija i civilnog društva 1

Pokret Novi optimizam pozvao je sve građane na veliki protestni skup koji će se održati u Zrenjaninu povodom kršenja radnih i ljudskih prava stranim radnicima, ućutkavanja novinara i civilnih organizacija i uskraćivanja slobode političkog okupljanja i govora.

Protestni skup Novog optimizma će biti organizovan narednih dana na ulici, jer je Kulturni centar Zrenjanina odbio iznajmljivanje prostora, rekli su u ovom pokretu.

Okupljanje će biti održano datuma koji će biti definisan narednih dana pod sloganom: „Koja je tvoja crvena linija?“.

“Pokret je želeo da skup organizuje u prostorijama Kulturnog centra Zrenjanina, prostoru namenjenom debatama u javnom interesu, ali uprava nas je odbila uz obrazloženje da zbog već dogovorenih programskih aktivnosti i infrastrukturnih radova u sali, nisu u mogućnosti da nam ustupe prostor do kraja godine” kažu u Novom optimizmu.

Oni skreću pažnju da je ovakav odnos prema debatama na aktuelne teme u društvu postao praksa i da su pre mesec dana izbačeni iz sale Hotela Vojvodina u Novom Sadu jer su skupom pod istim nazivom “Koja je tvoja crvena linija?” bili previše kritični prema javnom diskursu koji se podmeće od strane vrha vlasti.

“Pokret Novi optimizam imao je nameru da građanima ponudi prostor za dijalog sa relevantnim pojedincima na temu kršenja ljudskih prava, nakon pisanja medija o uslovima za život i rad radnika iz Vijetnama angažovanih na izgradnji sporne fabrike Linglong u Zrenjaninu. Ovo je postalo važno nakon što su predstavnici nevladinih udruženja posetili kamp za smeštaj radnika i doneli zaključak da su im ozbiljno narušena radna prava, ugroženo zdravlje a potencijalno i život, a da činjenice i dokazi ukazuju i na mogućnost da su radnici žrtve trgovine ljudima u cilju radne eksploatacije” kažu u pokretu.

Kako navode, reakcije koje su usledile od nadležnih institucija, ali i sa vrha vlasti, su neprimerene i sramotne.

Cinične izjave nadležnih, predsednika i ministara, pravdaju robovlasnički odnos Linglonga prema svojim zaposlenima perući ruke od bilo kakve odgovornosti i zanemarujući Ustav i zakone Srbije.

Svojom reakcijom vlast pokušava da uguši i spreči svaki kritički glas, posredno je na snazi zabrana okupljanja i društvenog i političkog delovanja, a odgovornost države se relativizuje spinovanim saopštenjima predstavnika vlasti” kažu u Novom optimizmu.

Poručuju “kako nam je prostor uskraćen a dijalog time onemogućen, skup, ovog puta opšteprotestni, premeštamo na ulicu”.

Oni su stoga pozvali sve građane, organizacije civilnog društva, udruženja, inicijative kao i članove političkih stranaka na protestno okupljanje u Zrenjaninu kako bi se udruženi i zajedničkim snagama usprotivili kršenju svih građanskih prava.

“Naš odgovor”, kažu u Novom optimizmu, “kao i prethodni put, biće poziv na okupljanje narednih dana na ulici. Poruka vlastima mora biti ujedinjena, jasna i glasna, da građani i građanke Srbije neće podržavati ni tolerisati kršenje ljudskih prava, gušenje i ućutkivanje medija i organizacija civilnog društva, uskraćivanje slobode političkog okupljanja i govora”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari