Konstituvna sednica Gradske opštine Kostolac, nakon decembarskih izbora, održaće se 29. januara, na Dan opštine. Tog dana formiraće se novi opštinski parlament, u kojem će SNS imati ubedljivu većinu sa 11, od ukupno 21 odborničkog mesta.


Informaciju o datumu održavanja sednice potvrdio nam je Nebojša Jočić, predsednik Gradskog odbora SNS Požarevac. – Još uvek se ne zna da li ćemo i sa kim ići u koaliciju, jer čekamo instrukciej od vrha stranke – rekao je Jočić. Kako nezvanično saznajemo, iako SNS ima većinu, moguće je da napravi koaliciju sa LDP-om ili URS-om, kako bi ojačali skupštinsku većinu. Ovo je moguća varijanta, jer SNS ne želi da ponovo bude sa SPS-om, kao što je bio slučaj u prošlom sazivu, pošto smatraju da su socijalisti glavni kočničari neophodnih reformi. Mnogi naprednjaci smatraju da im nikakvo pojačanje svoje odborničke grupe nije potrebno, jer imaju, doduše tesnu, apsolutnu većinu u novom skupštinskom sazivu, jer bi, eventualno, morali strankama koje bi ušli u koaliciju sa njima, da daju deo pobedničkog kolača. Oni su mišljenja kada bi sami preuzeli vlast u Kostolcu, da bi, poučeni iskustvom iz gradskog parlamenta, neki odbornici sami prišli pobedničkoj odborničkoj grupi, koju predvode naprednjaci.Novi predsednik Gradske opštine Kostolac trebalo bi da bude Borka Šutović, koja je tokom kampanje promovisana kao kandidat za predsednika ispred SNS.a, ali to još uvek nije potvrđeno, jer će se konačna informacija znati uoči održavanja konstitutivne sednice. Kako smo saznali iz izvora bliskom kostolačkom SNS-u ima još dva kandidata iz redova odbornika te stranke, koji žele da budu predsednici opštine.

Ni ostale stranke koje su prešle cenzus i koje će učestvovati u formiranju Gradske skupštine Kostolac još se ne izjašnjavaju o mogućim koalicijama i formiranju skupštinske većine.

Tako smo u LDP – u dobili informaciju da je ta stranka spremna za razgovore o formiranju buduće koalicije, ali i da konkretnih pregovora još uvek nije bilo. -Otvoreni smo za razgovore sa svima sa kojima možemo da postignemo dogovor o pitanjima bitnim za rešavanje problema u Kostolcu-, izjavio je Dragan Radosavljević iz LDP – a .

Iz Demokratske stranke nam je saopšteno da nikakvih pregovora još uvek nije bilo, kao i da ta stranka nije dobila nikakve ponude o ulasku u vlast.

-SPS je otvoren za razgovore o formiranju vlasti u Kostolcu. Odluka je na Srpskoj naprednoj stranci od koje očekujemo da načini prvi korak-, izjavio je Dalibor Ilić, sekretar izvršnog odbora SPS – a, uz konstataciju da konkretnih razgovora nije bilo.

I u URS – u nam je potvrđeno da još uvek nije bilo nikakvih zvaničnih pregovora o formiranju nove vlasti u Kostolcu. -Partija Ujedinjenih regiona Srbije otvorena je za razgovore sa svima koji dele naše stavove o rešavanju problema koji pritiskaju građane u Kostolcu- rekao je medijima Slaviša Petrušić iz URS – a.

Na zasedanju koje će se održati 29. januara, osim formiranja Skupštine opštine, biće izabrani i članovi Opštinskog veća. Shodno rezultatima decembarskih izbora, u Gradskoj opštini Kostolac, formiranoj početkom 2010. godine, SNS će imati 11 odbornika, SPS-PUPS-JS pet, DS i URS po dva, dok će LDP imati jednog odbornika. Ispod cenzusa su ostale SRS i GG «Inicijativom za promene», jer je za njih glasalo svega 1,97, odnosno 1,58 odsto građana. Konstitutivna sednica održaće se 29. januara, 17 dana dana pre isticanja zakonskog roka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari