Srpska pravoslavna crkva bi, kako očekuju u Svetom arhijerejskom sinodu, već danas mogla da dobije novog poglavara. Posle svete arhijerejske liturgije u Sabornoj crkvi, koja počinje u sedam sati, tačno u devet ujutru s druge strane ulice Sime Markovića, u Patrijaršijskom dvoru trebalo bi da počne Izborni sabor na kojem će biti izaban 45. patrijarh SPC.

Ko će naslediti pokojnog patrijarha Pavla na tronu Svetog Save, do poslednjeg trenutka biće neizvesno ili bar tako deluje, jer će Sabor, kako stvari stoje, danas pre glasanja odlučivati ko od 45 arhijereja SPC može da glasa, da bude biran i na koji će način biti izabran novi poglavar. U Patrijašijskom dvoru sinoć je, uz vanredne mere opreznosti, održana sinodska sednica, na kojoj je trebalo da budu utvrđeni svi detalji „izbornog procesa“, koji će „crkvena vlada“ predložiti Saboru, uključujući i ime arhimandrita koji će izvući kovertu sa imenom novog patrijarha. Kako je Danasu nezvanično objašnjeno, reč je o internim dogovorima, koji ne bi trebalo da idu u javnost.

Iz vrha SPC procurilo je da će, bez obzira na sinodske predloge, pojedine vladike otvoriti pitanje načina učestvovanja u ovim crkvenim izborima arhijereja iz Pravoslavne ohridske arhiepiskopije (POA) i statusa episkopa bivšeg zahumsko-hercegovačkog Atanasija (Jevtića), koji se povukao iz aktivne episkopske službe. Povodom spekulacija da bi, ukoliko se pokaže neefikasnim sadašnji način biranja patrijarha apostolskim žrebom, između trojice arhijereja izabranih apsolutnom većinom, mogao da bude zamenjen većinskim glasanjem, jedan od sinodalaca izjavio je dan uoči crkvenih izbora da se „ništa još ne može reći definitivno“ i da to nije „dogma“. On je uneo i jedan novi momenat – mogućnost da se izabrani episkop „zahvali i da odbije Bogom mu dat tron patrijarha“.

Stručnjaci za crkveno pravo, koji zbog „delikatnog“ stanja u SPC ne žele ga govore pod imenom i prezimenom, objašnjavaju da je „način izbora poglavara određen Pravilnikom o izboru patrijarha, čija bi promena tokom samog glasanja bila nepopularna, ali da, ako izbor na propisan način ne bi bio moguć, odluku o eventualnim izmenama Sabor treba da donese jednoglasno“.

Izvori Danasa, takođe, smatraju da pravo da učestvuju – da biraju i budu birani – u Izbornom saboru treba da imaju i episkopi iz POA i vladike u penziji, ali napominju da „Crkva ne počiva na pravu, nego na dogovorima koji se postignu u Saboru“.

U crkvenim krugovima upozoravaju da bi promena načina glasanja bila prvi signal da bi na čelo SPC mogao da dođe „favorit“ državnog vrha. Mnogi procenjuju da država najviše računa na episkopa bačkog Irineja (Bulovića), koji zbog (ne)popularnosti u episkopatu teško da bi, prema važećim pravilima, mogao bez „pomoći“ da uđe u trojnu kandidaturu. Spekulacije u medijima, ali i političkim krugovima, osim Irineja bačkog, izbacile su u „žižu“ imena više arhijereja: mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, koji važi za jednog od najozbiljnijih kandidata, nekoliko vladika takozvane „bosanske struje“ za koju se veruje da „kontroliše“ najveći broj saborskih glasova, episkope niškog Irineja i braničevskog Ignatija, kao moguće kompromisno rešenje. Za sada nema nikakvih potvrda da će Izborni sabor zaista razmišljati u tom pravcu.

Istovremeno u vrhu SPC negiraju mogućnost bilo kakvih uticaja spolja, mada se spekuliše da država nije jedini centar moći zainteresovan za srpske crkvene izbore. Vernici, klir, a i deo episkopata, ipak, očekuju iznenađenje kakvo je pre nešto manje od 20 godina bio izbor patrijarha Pavla, što kao varijanta u sadašnjim okolnostima nije nerealno.

Mere bezbednosti

Verovatno u cilju sprečavanja curenja informacija sa Sabora, vanredne mere opreznosti u sedištu SPC počele su sa primećuju već sinoć, zbog pojačanih snaga milicije oko patrijaršijske zgrade. Kako Danas nezvanično saznaje, službenici Patrijaršije danas imaju „slobodan dan“ a, kako se spekuliše, neformalna zabrana za ulazak novinara važiće po ponedeljka. Tokom jučerašnjeg popodneva po Beogradu su kružile priče da su u saborskoj sali, navodno, otkriveni prislušni uređaji, što zvanično nije bilo moguće potvrditi.

Dodatna kontrola

Pojedini mediji tvrde da „nije beznačajno ni koji će monah izvlačiti kovertu sa imenom budućeg patrijarha“. Nezvanične najave ukazuju da će radi „transparentnosti“ i poštovanja izborne procedure Sabor morati da preduzme dodatne mere kontrole i da će se tražiti da svi članovi Izbornog sabora pregledaju papire sa ispisanim imenima sva tri kandidata pre stavljanja u koverte, da se zapečaćene koverte pre stavljanja u Jevanđelje takođe provere, kao i da se posle objavljivanja imena novog poglavar i druge dve koverte i cedulje sa imenima ponovo pokažu svima u Saboru.

Pomen patrijarhu Pavlu

Uoči Izbornog sabora, mitropolit Amhilohije juče je u rakovičkom manastiru zajedno sa episkopom lipljanskim Teodosijem, vikarom Eparhije raško-prizrenske, služio pomen patrijarhu Pavlu. Pomenu su prisustvovali i episkopi budimljansko-nikšićki Joanikije i zahumsko-hercegovački Grigorije, saopštila je Informativna služba SPC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari