Za ulazak u gradski parlament Novog Pazara u trci je devet izbornih lista sa ukupno 361 odborničkim kandidatom. Njihov redosled na glasačkom listiću je sledeći : 1. Evropski Novi Pazar – Rasim Ljajić – SDPS-SDP-DS-SZS, 2. Zajedno za Novi Pazar – SRS-SPS-JS-PUPS, 3. Dr Mirsad Đerlek – SNP-URS, 4. Sve zajedno – BDZ – Emir Elfić, 5. SDA Sandžaka – dr Sulejman Ugljanin, 6. Čedomir Jovanović – Preokret – LDP, ZEP – Zeleni – DPS,7. Pokrenimo Novi Pazar – Tomislav Nikolić – SNS-NS-DSS-PSS, 8. Za naš Pazar – BNS – dr Isko Crnišanin i 9. Dveri – Za život Starog Rasa – Novi Pazar.


U odnosu na nekoliko prethodnih izbora, ova predizborna kampanja protiče mirno i bez većih trzavica. Političke protivnike najviše prozivaju i etiketiraju prvaci Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ). Akteri izbora su svakodnevno među potencijalnim biračima. Objašnjavaju svoje programe i daju garancije da će ispuniti ono što obećaju. Na ulicama „rat“ promotivnih materijala, plakata i bilborda. Partijski aktivisti dele programske liflete sa svojim sloganima, plakate se cepaju i prelepljuju. Ista situacija je i sa bilbordima.

Tadić nudi investitore, muftija pruža ruke

Između dva petka predizborno vreme obeležio je dolazak u Novi Pazar Borisa Tadića, kandidata DS za predsednika Srbije. On se sa svojim i pristalicama svojih koalicionih partnera sreo u Pešačkoj zoni, gde je tog dana održan Festival hrane i starih zanata. On je Novopazarscima obećao da se neće smiriti i dok u ovaj grad ne dovede „bar jednog investitora“ i da će se za to lično potruditi.

-Ovde postoji ozbiljan potencijal za razvoj koji će država podstaći krupnim infrastrukturnim projektima – rekao je Tadić i kao prioritete izdvojio auto put kroz Sandžak, gasovod od Aleksandrovca do Novog Pazara i Tutina i rudna bogatstva na ovom području. Predsednički kandidat Tadić je istakao da je „Novi Pazar u minule dve decenije patio“ ali ukoliko pobedi na izborima „ono što se dešavalo u Sandžaku, više se neće dešavati“.

-Dalji razvoj Sandžaka i Srbije moguć je samo ukoliko ova partija nastavi da realizuje započete projekte. Od građana zavisi da li će se 7.maja Srbija promeniti na bolje ili gore. Hoćemo da se izmirimo, povežemo i sarađujemo sa svim zemljama bivše Jugoslavije. Kada je reč o Sandžaku, spremni smo na saradnju sa svima koji ne svađaju ljude i poštuju zakone – istakao je Tadić.

Nezavisni predsednički kandidat iz ovog kraja, muftija Muamer Zukorlić sa BDZ održao je nekoliko skupova, među kojima u beogradskom Sava centru i završnu konvenciju na novopazarskom gradskom trgu. On je pripadnicima nacionalnih manjina poručio da će njihovi interesi biti najbolje zaštićeni ako ga izaberu za predsednika države, „Braćo Albanci Preševske doline, Mađari, Romi, Rumuni, Hrvati, Slovaci, Rusini, Vlasi i sve druge nacionalne zajednice, ja sam i vaš predsjednički kandidat. I znajte da ako me izaberete vaši interesi će biti zastupljeni maksimalno. Budite u to uvjereni“, rekao je Zukorlić, koji se pripadnicima većinskog naroda poručio da im je veći prijatelj od sadašnje vlasti.

-Ja vam nikada ne bih učinio ono što su vam oni učinili. Razaraju vam i državu i društvo, dodao je Zukorlić, koji je zaključio da Srbiji nema budućnosti dok se ne izmiri sa Bošnjacima i Albancima. „Evo ruke kojom su vas plašili. Ona je čista i iskrena i nudi vam da pročistimo sve reke i jednu koju je najteže očistiti, a zove se Drina“, naglasio je Zukorlić i pozvao Srbe da ne propuste priliku jer „ova prilika kratko traje“ i da se ne boje bele ahmedije „jer je bela, čista i na njoj se vidi ako padne i jedna trunka“.

Poziv za precrtavanje predsedničkih kandidata

Esad Džudžević, predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) u tehničkom mandatu, pozvao je sve svoje sunarodnike da u nedelju izađu na birališta i precrtaju listu predsedničkih kandidata i na taj način „iskažu jasan stav onima koji pretenduju da vode ovu državu, da uzmu u obzir tu iskazanu volju bošnjačkog naroda prilikom održavanja drugog kruga“. Džudžević je pozvao i kandidata za predsednika Srbije muftiju Zukorlića da pre održavanja prvog kruga povuče svoju kandidaturu i „na taj način pokaže da mu je više stalo do ostvarivanja prava Bošnjaka u Srbiji, od zaštite svojih ličnih i privatnih interesa“. Prethodno je predsednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin, do prošlog septembra predsednik ovog BNV, u razgovoru sa predstavnicima Ograničene posmatračke misije OEBS/ODIHR rekao da njegova partije još nije odlučila kojem predsedničkom kandidatu će Bošnjaci Sandžaka dati podršku i da će odluka biti doneta na osnovu preporuka BNV.

Meho Omerović, član Predsedništva SDPS, ovaj poziv ocenio je kao „neodgovoran potez koji zbunjuje birače i otvara stvarnu sumnju šta je iskrena namera tih ljudi“. „Sreća je samo što je BNV nepostojeće, pa je ovo samo lični stav“, zaključio je Omerović. Predsednički kandidat Zukorlić ocenio je da je poziv „u suprotnosti sa interesima bošnjačkog naroda u Srbiji“, da dolazi „od onih koji nemaju legitimitet u bošnjačkom narodu“ i da se „vrši najdrastičnija zloupotreba BNV“. Zukorlić u tome vidi jasnu nameru da se „okruni neki glas“ za njega kao predsedničkog kandidata i veruje da poziv „neće imati efekta“. Predsednik BDZ Emir Elfić smatra da bi „takav čin bio ravan političkom suicidu“ i da to treba razumeti „kao akt negiranja bošnjačkog naroda na političkoj sceni Srbije“.

U nedelju će na području Novog Pazara biti otvoreno 91 biralište na kojima će imati pravo da se izjašnjava 79.286 građana sa pravom glasa.

Osuda LDP

Gradski odbor LDP oštro osuđuje incidente u Novom Pazaru uz podsećanje sa smo i ranije imali priliku da vidimo stradanje nedužnih građana u međusobnim sukobima nekih od političkih partija. „Izbori koji nas očekuju u nedelju ni u kom slučaju ne smeju predstavljati sukob ljudi već sukob različitih ideja i programa kroz koje se ljudima pruža mogućnost da biraju bolje i uspešnije“, poručuje LDP.

Ko je pucao?

Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović izjavio je da su utorak uveče pristalice muftije Muamera Zukorlića pucale u pravcu zgrade opštine Novi Pazar i da „divljaju već dva dana, a policija ništa ne preduzima“. Mahmutović je pozvao ministra unutrašnjih poslova Ivicu Dačića da objasni ponašanje policije. Novopazarska policija je potvrdila da je dobila prijavu građana da je jedna osoba ispalila hitac u centru grada i da istražuje slučaj. Simpatizeri muftije Zukorlića tvrde da je pucao pristalica Rasima Ljajića.

Sprečen incident

Na početku konvencije zapretilo je da dođe do incidenta između pristalica muftije Zukorlića i predsednika SDPS Rasima Ljajića, ali je policija to sprečila. Zukorlićeve pristalice su, pre početka konvencije sa gradskog bedema skinuli transparent Ljajićeve koalicije i polomili nekoliko bilborda u centru grada, a kada je skup počeo Ljajićeve pristalice su na zgradi gradske uprave razvukli transparent i počeli da skandiraju „muftija, lopove“. Tada su pristalice muftije Zukorlića pokušale da dođu do zgrade gradske uprave, ali ih je policija u tome sprečila.

Posle završetka mitinga u centru grada, policija je još nekoliko sati obezbeđivala porodične kuće Rasima Ljajića, Sulejmana Ugljanina i Aide Ćorović, sedišta SDA i SDP, zgradu Rijaseta IZ Srbije i nevladine organizacije Urban-in u kojoj se nalazi i dopisništvo Danasa. Ovaj slučaj i reakciju policije dve strane različito tumače. Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović (SDP) optužuje policiju da je slabo reagovala i najavio da će tražiti smenu policijskih čelnika u tom gradu. Predsednik Izvršnog odbora BDZ Sead Šaćirović tvrdi da su „pristalice lokalne vlasti“, u toku mitinga, sa opštinske zgrade vređale građane koji podržavaju BDZ i muftiju. „Policija je bila tu, sve se mirno završilo, a mislim da su tvrdnje o incidentima rezultat panike odlazeće vlasti“, rekao je Šaćirović.

Rasim Ljajić, lider SDPS i ministar za rad i socijalnu politiku, siguran je, međutim, u pobedu svoje stranke i poraz muftije Zukorlića. „Posle debakla koji je u ponedeljak imao u Novom Pazaru, i niza skupova na kojima je bilo više prolaznika nego pristalica, samo je pitanje kolike će biti dimenzije tog poraza. Njegova kandidatura je nama zapravo pomogla jer sada svi vide da je on zapravo obični šarlatan, čovek koji se bavi kriminalom“, izjavio je Ljajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari