Novi Pazar: Kulturno – istorijski spomenik „isčupan“ iz ruku privatnika 1

Sporenja oko južnog bedema Novopazarske tvrđave, poznatijeg pod imenom Bezistan, više nema. Imovinsko – pravni spor okončan je u korist grada.

„Raspetljavanje“ kome pripada ovaj kulturno – istorijski spomenik od izuzetnog značaja, privatnom vlasniku ili zakupcu, trajalo je desetak godina.

To je bila najveća prepreka za početak sanacije objekta koji je, jedini, ostao nerekonstruisan u tom kompleksu.

Bezistan je, pre više od sedam godina, počeo da se urušava. Oko njega je postavljena zaštitna mreža i upozorenje da prostor nije bezbedan i da građani treba da ga zaobilaze.

Više puta su strućnjaci upozoravali da je neophodan detaljmo ispitivanje objekta „radi utvrđivanja pravok uzroka urušavanja“.

Turiatička organizacija Novog Pazara (TONP) je sanaciju i rekonstrukciju južnog bedema Novopazarske tvrđave uvrstila u svoje prioritete, kako bi ceo prostor tvrđave „bio zaokruženi muzej na otvorenom“.

Ministarstvo turizma je za te namene, , još pre dve godine, opredelilo 15 miliona dinara.

-Sada kada su rešeni imovinsko – pravni odnosi, krećemo u realizaciju projekta. Sledi raspisivanje javne nabavke za izradu projektne dokumentacije, da se odabere stručni konsultant, koji treba da definiše sve korake u procesu priprema i rekonstrukcije. Građevinski radovi će se izvoditi uz obavezan arheološki nadzor – rekao je, za Danas, direktor TONP Dejan Belojica.

Jedan objekat, a dva gospodara. Najkraća je definicija dosadašnjeg stanja. Unutrašnjost bedema pripadala je lokalnoj samoupravi, a terasa, na njegovom vrhu, zakupcu.

Mnogo vremena je trebalo gradskoj upravi da dokaže da kulturno – istorijski spomenici ne mogu da budu u privatnom vlasništvu.

Sve je počelo, pre 62 godine, kada je tadašnjem Ugostiteljskom preduzeću „Lipa“, lokalna samouprava dala da, u unutrašnjosti objekta, otvori kafanu. To preduzeće je, devedesetih godina, svoje objekte počelo da izdaje pod zakup, prvo svojim zaposlenim, onda i trećim licima.

Bezistan je, zbog svoje atraktivnosti, bio na toj listi. Tada je, na vrhu, otvorena terasa sa montažnom nadstrešnicom, koja je odudarala od ambijentalne celine. Za povike stručne javnosti nije bilo sluha.

Preduzeće je privatizovano pre 14 godina i novi većinski vlasnik je, za 127 miliona dinara, u vlasništvo dobio i kulturno – istorijski spomenik, Bezistan, na kojem je bila dobro razrađena diskoteka.

Novi vlasnik i zakupac, svoje poslovne odnose morali su da rešavaju na sudu zbog ne plaćanja zakupnine. Većinski vlasnik je smatrao da je uz Bezistan kupio i diskoteku, a zakupac mahao papirima da je u sređivanje i opremanje prostora uložio 300 hiljada evra.

Vlasnik diskoteke, u jednom trenutku, bio je u dilemi kome treba da plaća kiriju.

Zbog ulaska ugostiteljskog preduzeća u proces privatizacije, gradski parlament je doneo odluku da se objekat vrati i dao ga JKP „Gradska čistoća“ na korišćenje, koja je počela da ubira kiriju.

Po kom osnovu je preduzeće, čiji posao je održavanje parka u kojem se nalazi bedem, dobilo objekat na korišćenje, nikome nije jasno. Niti ima logičnog objašnjenja. Tek, skupštinsku odluku je poništio sud.

Ugostiteljske usluge su se smenjivale. Bila je kafana, kafe, nočni i striptiz bar za vreme NATO bombardovanja, diskoteka i otvorena pozornica za „koncerte“ novokomponovanih muzičkih zvezda.

Zbog kulturno – istorijskih spomenika, koji su se našli prodajnom paketu „u paketu“, gradska uprava je pokušala da ospori privatizaciju i zatražila njihovo izuzimanje iz „kupovne mase“, ali je Agencija za privatizaciju to odbila.

Ceo kompleks Novopazarske tvrđave je spomenik kulture od izuzetnog značaja. Podigao ju je, u 15 veku, osnivač Novog Pazara Isa – beg Isaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari