„Novi Pazar put“ nastavlja radove na izgradnji obilaznice 1Novi Pazar Foto: Senad Župljanin

Preduzeće „Novi Pazar put“ nastaviće radove na izgradnji obilaznice oko Novog Pazara. Tako je odlučilo JP „Putevi Srbije“, iako je novopazarska firma ponudila znatno veću cenu od one koja je ponuđena javnom nabavkom.

Za izgradnju deonice saobraćajnice, u dužini od 2,3 kilometra, na kojoj treba da se izvrši čišćenje i sređivanje terena, betoniraju potporni zidovi, asfaltira i postavi signalizacija i oprema, novopazarsko preduzeće za puteve ponudilo je cenu od 212.780.196,07 dinara, odnosno oko 1,8 miliona evra, bez uračunatog PDV. Minulog proleća iz JP “Putevi Srbije” saopšteno je da je za nastavak radova na ovoj saobraćajnici izdvojeno više od ‘166,6 miliona dinara (preko 1,4 miliona evra). Tender za izbor izvođača je raspisivan dva puta.

Pored preduzeća “Novi Pazar put”, spekulisalo se da bi posao mogla da dobije turska firma “Tašjapi”, koja gradi put Novi Pazar-Tutin.

Republičko preduzeće za puteve opredelilo se za novopazarsko preduzeće. U obrazloženju odluke o dodelhivanju posla navodi se da je cena tog preduzeća prihvatljiva “iako je ponuđena ukupna cena veća od procenjene vrednosti javne nabavke, s obzirom da je analizom dostavljenog predmera i predračuna komisija utvrdila da su cene na nivou važećih tržišnih vrednosti”.

Poslednjeg dana novembra ove godine biće punih 15 godina kako je počela izgradnja ovog puta, koji treba da rastereti saobraćaj iz centra grada.

Kamen temeljac su tada postavili premijer Vojislav Koštunica I predsednik novopazarske opštine Sulejman Ugljanin, tadašnji koalicioni partneri na svim nivoima. Tada je rečeno da će izgradnja saobraćajnice duge 5,6 km koštati 5,3 miliona evra.

Za prvih godinu dana asfaltirano je 800 metara puta, izgrađen most na Ljudskoj reci I potporni zid. Onda je počelo da ponestaje novca, da se komplikuju imovinsko-pravni odnosi zbog nerealnih cena eksproprijisanog zemljišta i usledio je devetogodišnji prekid.

Radovi su nastavljeni pre tri godine, kada je iz republičke kase izdvojeno 88 miliona dinara. Tim sredstvima je urađeno nešto više od 1,2km puta. Bilo je planirano da obilaznica bude u funkciji od proleća ove godine.

Novi rok za završetak obilaznice oko Novog Pazara je sledeća godina. „Novi Pazar put“ je od početka angažovan na izgradnji. Novi posao treba da završi za 4 meseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari