Novi Pazar rekorder po broju obolelih od morbila 1Foto: Shutterstock / Kaspars Grinvalds

Prema poslednjim podacima Instituta „Batut“, od početka godine do kraja avgusta, u Srbiji je registrovano 348 obolelih od morbila, a najviše ih je u Novom Pazaru. U toj grupi većinu čine deca.

Samo u julu i avgustu registrovano je, više od polovine ukupno obolelih u Srbiji, 180. Iz Instituta „Batut“ saopšteno je da je od 93 zaraženih malim boginjama u Srbiji, 88 iz Novog Pazara, a u julu od 105 evidentiranih 92 su iz ovog grada.

Direktor novopazarskog Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ), primarijus dr Šefadil Spahić, kaže da „za paniku nema mesta“ i tvrdi da i dalje na dnevnom nivou registruju „jedno, dvoje, troje dece“.

-Na teritoriji grada smo proglasili epidemiju malih boginja 7.maja i za ova četiri meseca broj obolelih nije veliki. Za razliku od početka epidemije, sada nemamo nijedno hospitalizovano dete, nemamo nijednu komplikaciju, jer je klinička slika blaža – naglašava dr Spahić.

Posebno ističe da nijedno od obolele dece nije vakcinisano.
-Od početka epidemije preduzimamo sve protivepidemijske mere, a uz pomoć Ministarstva zdravlja i UNICEF pokrenuli smo još nekoliko mera. Održali smo sastanke sa pedijatrima i rukovodstvima predškolskih i školskih ustanova. Najbitnije je da se spreče kontakti. Očekujemo da, u ovom periodu, dođe do blagog porasta obolelih, ali ne mnogo – objasnio je direktor ZZJZ, koji očekuje da „kako se epidemija sada odvija, da broj obolelih dostigne registrovane u epidemiji 2017.godine. Ovaj grad je tada bio jedno od žarišta i za šest meseci zaraženo je oko 500, od kojih je 70 odsto bilo na bolničkom lečenju.

Epidemiolozi novopazarskog ZZJZ upozoravaju da broj dece obuhvaćene MMR vakcinom mora da bude nekoliko puta veći od sadašnjeg obuhvata, koji se kreće oko jedne trećine te populacije. Primera radi, 2022.godine MMR vakcinu primilo je 29,7 odsto mališana u ovom gradu.

Dr Spahić kaže da bi se izbeglo „da Novi Pazar stalno bude potencijalno žarište malih boginja, dobar kolektivni imunitet se postiže ako je vakcinisano 95 odsto dece“. Podseća da je obaveznim kalendarom imunizacije vakcina se prima u drugoj godini života i pred polazak u školu. Ne isključuje ni mogućnost jakog delovanja antivakcinalnog lobija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari