Novi Pazar: Tek svako deseto dete primilo MMR vakcinu 1Foto: N. Kočović

Tek 11 odsto dece starosti do dve godine u Novom Pazaru primilo je MMR vakcinu protiv malih boginja, zauški i rubeola, pokazuju zvanični podaci Dečijeg dispanzera.

Načelnica te zdravstvene ustanove Vesna Despotović istakla je da je trend opadanja procenta vakcinisane dece počeo da se beleži 2017. godine i da je trenutno, kako je ocenila, poražavajući.

“Trenutno je obuhvat dece rođene 2018. godine MMR vakcinom oko 41 odsto, dok je kod onih rođenih godinu dana kasnije svega 25 odsto. Od 1.560 dece uzrasta dve godine samo 11 odsto, što je posebno zabrinjavajuće. Podsećam da bi deca bila zaštićena, neophodno je da ih bude vakcinisano 95 odsto”, rekla je Despotović.

Zbog niske stope imunizacije dece održana je i sednica Saveta za zdravlje na kojoj je zaključeno da je neophodna kontinuirana saradnja nadležnih i komunikacija sa roditeljima kako bi odziv bio veći.

Doktorka Dženeta Bogućanin najavila je da će biti urađeno revidiranje datoteka u domovima zdravlja i vrtićima.

“Apelujemo na roditelje da se, razmišljajući razmuno i oslanjajući na preporuke struke, uključe u povećanje stepena imunizacije najmlađih, jer su prvenstveno oni odgovorni prema svojoj deci”, poručila je Bogućanin.

Član Gradskog veća Fevzija Murić istakao je da je vakcinacija zakonska obaveza.

“Svaki roditelj koji ne vakciniše dete može biti sankcionisan sa 150.000 dinara. Sa druge strane, upitan je upis u vrtić i osnovnu školu dece koja nisu primila MMR vakcinu. Svaka je zajednica sa nedovoljnim brojem imunizovane dece potencijalno ugrožena i postoji mogućnost nastanka epidemije, što želimo da sprečimo”, dodao je on.

U sredu će, u organizaciji Doma zdravlja, Predškolske ustanove “Mladost” i UNICEF-a, biti održana tribina “Tiče se svakog deteta” na kojoj će stručnjaci govoriti o značaju redovne vakcinacije dece.

MMR vakcina daje se u dve doze, nakon navršene jedne godine života i pred polazak u osnovnu školu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari