Krajem aprila u selu Gračane, nedaleko od Novog Pazara pronađena je lisica zaražena besnilom. Prema slovu zakona veterinarska inspekcija je to selo proglasila zaraženim, a okolna ugroženim područjem. U akciju vakcinisanja i hvatanja pasa tada su se uključili predstavnici novopazarskog Komunalnog područja Čistoća i lovci.

Krajem aprila u selu Gračane, nedaleko od Novog Pazara pronađena je lisica zaražena besnilom. Prema slovu zakona veterinarska inspekcija je to selo proglasila zaraženim, a okolna ugroženim područjem. U akciju vakcinisanja i hvatanja pasa tada su se uključili predstavnici novopazarskog Komunalnog područja Čistoća i lovci. „Proglas“ o besnilu u tom delu novopazarske opštine važio je do kraja juna ove godine.
Na novopazarskim ulicama, čak i u samom centru grada, mogu da se sretnu psi i mačke lutalice. Njihov tačan broj ne može se utvrditi, pa ni da se saopšti približan podatak jer je „evidentno migriranje iz sela u grad, ali i iz okolnih opština“. Građani se uglavnom obraćaju ovdašnjoj komunalnoj inspekciji u kojoj dobijaju odgovor da prema zakonu psi i mačke lutalice ne smeju da se ubijaju i da se čeka formiranje prihvatilišta.
– Ima pasa lutalica, ali smo mi obavezni da poštujemo zakonske propise i ne smemo da ih uništavamo kako se to radilo i kod nas i u drugim opštinama do prošle godine, kada su donete nove zakonske odrednice – ističe Samir Vučelj, direktor operative u Komunalnom preduzeću Čistoća. Prema njegovom saznanju u novopazarskoj opštini se radi na obezbeđivanju lokacije za prihvatilište pasa i mačaka lutalica.
Prošle sedmice opštinski parlament doneo je odluku o humanom hvatanju, smeštaju, čuvanju, uništavanju pasa i mačaka lutalica i uklanjanju životinjskih leševa. Novopazarska SO ovaj je posao poverila Komunalnom preduzeću Čistoća, a sredstva za tu delatnost obezbeđivaće se iz opštinskog budžeta. Komunalno preduzeće je obavezno da formira i opremi higijeničarsku službu za poverene poslove. Dokumentom su precizirane obaveze izvršioca posla, a usklađen je s Pravilnikom o uslovima i merama za humano hvatanje i uništavanje pasa i mačaka lutalica i Pravilnikom o merama za zaštitu od mučenja pri izvođenju mera zdravstvene zaštite životinja, izvođenju eksperimenata na životinjama i izvođenju drugih postupaka sa životinjama, o merama za sprečavanje zlostavljanja životinja i određivanju vrste sredstava koja se mogu koristiti za ubijanje životinja na human način.
Objekat za smeštaj i čuvanje pasa i mačaka lutalica, prema parlamentarnoj odluci, opština Novi Pazar može da osnuje sporazumno s okolnim opštinama. Uslovi treba da se obezbede u roku od šest meseci. Nezvanično se može saznati da ima razgovora na temu formiranja regionalnog prihvatilišta za pse i mačke lutalice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari