Novi Pazar treći put najtransparentnija lokalna samouprava u Srbiji 1foto FoNet/UNOPS

Novi Pazar se, među 145 opština i gradova u Srbiji, treći put zaredom „izborio“ za titulu najtransparentnije lokalne samouprave.

U istraživanju koje je sprovela Transparentnost Srbija, od maja do septembra ove godine, ovaj grad je od maksimalnih 100 osvojio 97 bodova.

Sa nešto manje osvojenih poena su opštine Veliko Gradište i Kanjiža, koji su i prethodnih godina bili u vrhu liste po transparentnosti u radu.

Novopazarski gradonačelnik Nihat Biševac je, na uručivanju priznanja, ocenio da je to zajednička zasluga zaposlenih u lokalnoj samoupravi “koji kontinuirano i posvećeno rade na povećanju indeksa transparentnosti”.

– Povećanje transparentnosti je potvrda povećanja poverenja građana u lokalnu samoupravu, što nam je osnovni cilj. Transparentan pristup izazovima je garant da ćemo na vreme korigovati rad u oblastima gde je potrebno, ali i najbolji mehanizam u suzbijanju korupcije – naglasio je gradonačelnik Novog Pazara i obećao da će” uključivanje građana u proces donošenja odluka biti u fokusu i u narednom periodu”.

U istraživanju mereni su indikatori za budžet, odnos lokalne samouprave i građana, slobodan pristup informacijama, javne nabavke, informator o radu, javna preduzeća i ustanove, skupština i veća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari