Novi Pazar: Uspostavljanje dijaloga između lokalnih institucija i OCD 1Novi Pazar Foto: S. Novosel

„Kancelarija za saradnju sa civilnim sektorom – kako do dijaloga između lokalnih institucija i organizacija civilnog društva“, bio je naziv okruglog stola koji je danas održan u Novom Pazaru.

Predstavnici lokalne samouprave i novopazarskih organizacija civilnog društva razgovarali su o institucionalnoj saradnji kroz Kancelariju za saradnju sa civilnim sektorom, koja je osnovana pre nekoliko meseci.

Mirsad Jusufović, šef Kancelarije, naglasio je da je taj novi mehanizam ustanovljen „radi unapređenja komunikacije između organizacija civilnog društva (OCD) i institucija grada, čiji cilj je podsticanje dijaloga i partnerskih odnosa“.

Učesnici okruglog stola su zaključili da je dosadašnja saradnja između OCD i institucija bila sporadična, bez kontinuiranog dijaloga, a i kada do njega dolazi onda je na inicijativu OCD, zatim, nedovoljno uključivanje ovih organizacija u proces donošenja odluka.

– Najbolji primer za ovaj zaključak je Kancelarija za saradnju sa civilnim sektorom, u čije osnivanje nisu bile uključene naše organizacije, niti su konsultovane. Mi podržavamo osnivanje ovog novog mehanizma za saradnju, jer je to korak napred u ostvarivanju kvalitetnije i transparentnije saradnje između grada i OSD – objašnjava za Danas Teo Taraniš, iz nevladine organizacije Akademska inicijativa „Forum 10“, koja je i organizovala skup.

Predstavnici Kancelarije su izrazili spremnost za saradnju sa OCD o svim pitanjima važnim za lokalnu zajednicu, a OCD smatraju da bi prioriteti novoosnovane kancelarije trebalo da budu njihovi kapaciteti i resursi, podrška njihovom razvoju i održivosti i unapređenje transparentnosti i uređivanje načina trošenja novca i izveštavanja o finansiranju projekata udruženja građana.

Okrugli sto organizovan je u okviru inicijative „Lokalna platforma za dijalog“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari