Plesni klub Fortuna iz Pirota učestvovao je nedavno na Međunarodnom plesnom festivalu u gradu Ljoret del Mar u Španiji. Ovo je drugi inostrani nastup pirotskih balerina. Prošle godine je Fortuna učestvovala na Međunarodnom baletskom takmičenju u italijanskom gradu Linjano Sabiadora. Pored nastupa na ovom festivalu u Španiji, pirotske balerine posetile su Veneciju, Milano, Barselonu, Nicu, Kan, Monako i Monte Karlo.

Baletski pedagog Fortune Ana Tomović kaže da je na festivalu u Španiji nastupilo 26 članica iz dve najstarije grupe koje su održale jedan celovečernji koncert sa koreografijama iz modernog baleta.

– Predstavili smo se sa 13 koreografija i potrudili da se predstavimo u najboljem svetlu. Naše balerine nastupale su u prepunoj sali. To se jako dopalo menadžerima i organizatorima i pozvali su nas da u oktobru učestvujemo na Međunarodnom festivalu u istom gradu. Bilo je plesnih klubova iz Engleske, Nemačke, Francuske, Španije i Italije. Festival je bio odlično organizovan, a mislim da smo na pravi način reprezentovali Pirot. Agencija Stefani travel iz Novog Sada, preko koje je organizovano putovanje, takođe se potrudila da nam put ostane u lepom sećanju, kaže Ana.

Maturantkinja pirotske gimnazije, osamnaestogodišnja Milica Pešić već 15 godina je članica Fortune. Prepuna je utisaka sa ovog festivala i puta do Španije.

– Bilo je super, atmosfera predivna i lepo su nas dočekali. Dobili smo ovacije na koncertu. Posle koncerta u hotelu i na ulici ljudi su nam prilazili i čestitali. Zaista jedno lepo i nezaboravno iskustvo, kaže Milica, dodajući da je posebno oduševljena Barselonom, Nicom i Kanom.

Jana Antić je učenica osmog razreda osnovne škole Vuk Karadžić, a u Fortuni je već deset godina. Učestvovala je i prošle godine na festivalu u Italiji.

– Izuzetno sam zadovoljna našim nastupom, ali i prijemom publike. Dobile smo gromke aplauze i pohvale od španske publike, kaže Jana.

Korepetitor Nada Pešić kaže da je atmosfera bila sjajna i da su naišle na lep prijem.

– Dobro je što su deca dobila priliku da putuju i vide svet i neke druge kulture. Imale su zaista šta da vide, kaže Pešićeva.

Kostimograf Radmila Malinov kaže da je prezadovoljna što je bila deo tima u Španiji.

– Publici se dopao nastup naših balerina, njihov rad i disciplina. Predstavile su se na najbolji način. Najlepše je svakako i to što se Agencija Stefani travel potrudila da svaki minut bude iskorišćen i da nam ovo putovanje, ali i nastup ostane u dubokom sećanju- kaže Radmila.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari