Odlukom Vlade Srbije razrešen je dosadašnji predsednik Privremenog organa u opštini Babušnica Dragan Kostić (DSS) i imenovan novi – Ranko Janković (DS).
Razrešeni su pojedini članovi organa i imenovani novi. Dužnosti su razrešeni Ljubiša Savić (DSS), Dejan Lazarević (SPO) i Zlatko Aleksić (SPS).

Odlukom Vlade Srbije razrešen je dosadašnji predsednik Privremenog organa u opštini Babušnica Dragan Kostić (DSS) i imenovan novi – Ranko Janković (DS).
Razrešeni su pojedini članovi organa i imenovani novi. Dužnosti su razrešeni Ljubiša Savić (DSS), Dejan Lazarević (SPO) i Zlatko Aleksić (SPS). Za nove članove imenovani su Saša Stanković (DS), dosadašnji predsednik Dragan Kostić (DSS) i Tomislav Blagojević iz G17 Plus. Iz starog saziva Privremenog organa ostao je Predrag Grozdanović iz Nove Srbije.

Došli novi ljudi

– Mislim da su promenama u Privremenom organu došli neki novi ljudi koji će imati razumevanje za sve ono što se dešava u opštini. Nisam, međutim, zadovoljan jer je i dalje ostao doskorašnji predsednik Organa kao član tog tela. Govorio sam ranije, a ponavljam i sada – neka privremeni organ nešto uradi u interesu opštine. Nisu oni tamo samo radi sebe, nego radi opštine i građana. Ako su oni tražili budžetsku inspekciju koja je dolazila ireviziju završnog računa, onda i ja zahtevam da se izvrši revizija njihovog šestomesečnog rada. Da vidimo šta su oni uradili – kaže za Danas predsednik opštine Babušnica dr Miroljub Jovanović (SDP).

Ranko Janković kaže za Danas da će se na sednici u sredu izvršiti primopredaja dužnosti između starog i novog predsednika.
– Nastojaćemo da u daljem radu napravimo listu prioriteta, videti kakva je situacija u javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač lokalna samouprava, tražićemo izveštaje o dosadašnjem radu prethodnog saziva Privremenog organa, javnih preduzeća i upravnih odbora i napraviti presek. Tamo gde ustanovimo da ima problema hitno ćemo preduzimati mere. Postoji mogućnost da dođe do promena u pojedinim upravnim i školskim odborima. Dakle, tek posle analize videćemo šta valja činiti tamo gde nešto nije u redu – kaže Janković.
Janković kaže da je očekivao da će posle formiranja Vlade doći do promena u Privremenom organu, budući da je DS imala primedbe na njihov rad u proteklih šest meseci.
– Insistirali smo da se svih pet članova promene novim, ali nismo u tome uspeli. U svakom slučaju moraćemo da pravimo kompromis jer su u novom sazivu predstavnici stranaka koje čine Vladu. DS ima dva, a po jednog člana DSS, G17 Plus i NS. Mi ćemo dati sve od sebe da opravdamo poverenje koje nam je ukazala Vlada i da pripremimo nove lokalne izbore – kaže Janković.
Vlada Srbije je poslednjeg dana novembra, posle jednogodišnje skupštinske krize, raspustila SO Babušnica i imenovala petočlani Privremeni organ u kojem je DSS imala dva, a po jednog člana SPO, SPS i NS. Imenovanjem novog predsednika i novih članova život ovog organa je produžen.
– Silom prilika i dalje je u našoj opštini prinudna uprava. U važećem zakonu o lokalnoj samoupravi privremeni organ treba da funkcioniše tri meseca i da za to vreme pripremi raspisivanje izbora. Međutim, s obzirom na to da je došlo do promena u republičkoj vlasti i novog odnosa snaga, postoje određeni zastoji u donošenju propisa, konkretno zakona o lokalnoj samoupravi i novog izbornog zakona. Dok se ti zakoni ne donesu ostaje na snazi prinudna uprava. Očekujemo da se uskoro donese novi zakon o državnoj upravi i lokalnoj samoupravi i novi izborni zakon. Tek tada će se stvoriti uslovi za raspisivanje lokalnih i predsedničkih izbora. Verovatno će to biti na jesen – kaže Janković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari