Novoizabrani predsednik SAD Barak Obama formirao je „zeleni tim“. Za ekologe to je tim snova. Obama je izabrao fizičara, dobitnika Nobelove nagrade, Stivena Čua za ministra energetike i Lisu Džekson, bivšu ministarku za zaštitu životne sredine Nju Džersija za administratora Agencije za zaštitu životne sredine (EPA).

Kerol Brauner, poverenik bivšeg potpredsednika Ala Gora, vodiće Savet Bele kuće za energetska i klimatska pitanja. Zvaničnik iz Obaminog prelaznog tima je rekao da je senatora Kolorada iz demokratskih redova Kena Salazara Obama izabrao da vodi Ministarstvo unutrašnjih poslova pod čijim je nadozorm i iskopavanje gasa i nafte na javnim posedima i upravljanje nacionalnim parkovima.

Novoizabrani šef države je rekao da osniva tim koji odražava njegovu rešenost da se brzo uhvati u koštac s problemom globalnog zagrevanja i usavrši alternativne vidove energije uz obećanje da će da prevaziđe zavisnost SAD od nafte, te će formirati novu hibridnu ekonomiju. Obama je jasno stavio do znanja da planira da vodi znatno drugačiju politiku u oblasti energetike u odnosu na Buša. On je odbacio mišljenje da ekonomski razvoj i zaštita životne sredine ne idu zajedno. Demokrate u Kongresu i grupe za zaštitu životne sredine pohvalile su Obamin izbor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari