Kandidat novoizabranog predsednika SAD Baraka Obame za novog ministra trgovine Bil Ričardson povukao se proteklog vikenda iz trke za taj položaj. U Ričardsonovom saopštenju kao razlog za takvu odluku navodi se da mu predstoji istraga o kompaniji koja je poslovala s Nju Meksikom, državom čiji je on guverner. Ričardson je, takođe, negirao da je preduzeo bilo kakav pogrešan potez.

Obama, koji se s porodicom u nedelju preselio u Vašington, izrazio je „duboko žaljenje“ zbog povlačenja guvernera Nju Meksika i kazao da se Ričardson povukao da bi se izbeglo bilo kakvo odlaganje popunjavanja položaja koji je opisao kao „veoma važan u kritičnom trenutku za američku privredu“. Analitičari ocenjuju da je ovo „druga politička istraga koja diže prašinu tokom procesa primopredaje vlasti između Džordža Buša i Baraka Obame“. Prvi skandal vezuje se za guvernera Ilinoisa Roda Blagojevića koji je proteklog meseca uhapšen zbog sumnje da je umešan u korupciju na političkom nivou, odnosno za trgovinu mestima u Senatu.

Jedan od najistaknutijih predstavnika Demokratske stranke u Predstavničkom domu kongresa Steni Hojer kazao je da paket osmišljen u cilju stimulacije američke privrede o kojem je juče bilo reči na sastanku kongresmena i Obame neće biti odobren u Kongresu pre Obamine inauguracije 20. januara. Hojer nije želeo da obelodani tačnu vrednost paketa pomoći, ali je kazao da je u pitanju suma između 800 i 1.000 milijardi „Paket mora da bude veliki da bi bio delotvoran“, izjavio je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari