Apelacioni sud u Beogradu doneo je rešenje o ponavljanju suđenja Marku Miloševiću i petorici njegovih saradnika, zbog nanošenja povreda trojici „otporaša“ u tuči ispred kafića „Pasaž“ 2. maja 2000. Time je Apelacioni sud ukinuo presudu požarevačkog Osnovnog suda, koji je 2010. godine prekinuo suđenje zbog nastupanja zastarelosti.


U rešenju Apelacionog suda navedeno je da zastarelost nastupa 15 godina nakon izvršenja dela, a ne 10, jer se radi o teškim telesnim povredama opasnim po život. Za ovo krivično delo zaprećena je zakonska kazna u trajanju do osam godina. Početak novog suđenja zakazan je za 6. april, a proces će ponovo voditi sudija Gordana Vidojković.

Advokat pretučenih „Otporaša“ Dušan Cvejić kaže da je zadovoljan odlukom Apelacionog suda i da će tražiti da taj predmet preuzme država, a ne da se i dalje vodi po privatnim tužbama.

– Zbog prekida postupka usled zastarelosti, mi smo uložili žalbu, ali se nismo nadali ovako pozitivnom ishodu. Ovog puta nadamo se da će sud postupiti po našoj tužbi, koju su nam pre 11 godina napisali bivši otporaši Slobodan Homen, danas državni sekretar u Ministarstvu pravde, i predsednik Administrativnog odbora u republičkoj skupštini Nenad Konstantinović, zajedno sa advokatom Borivojem Borovićem – rekao je Momčilo Veljković, jedan od trojice pretučenih „otporaša“.

Osim njega, u tuči ispred „Pasaža“ pretučeni su i pokojni Radojko Luković i Nebojša Sokolović, koji su zadobili teške povrede, opasne po život. Zajedno sa Markom Miloševićem, pred sudom će odgovarati i njegovi saradnici: Zoran Ivanović „Roleks“, Bojan Tadić, Milan Bajić i braća Milan i Saša Lazić. 

Sokolović: Samo osuđujuća presuda Miloševiću

Nebojša Sokolović kojem je Marko Milošević kundakom pištolja polomio nos i naneo teške povrede po glavi kaže da je odluka Apelacionog suda ispravna i da će pravda da se namiri ako Marko i njegovi batinaši dobiju zatvorske kazne.

– Samo osuđujuća presuda zatvorskom kaznom može da me zadovolji. Kada dotični odu u zatvor i osete „blagodeti zatvorskog života“ biće pravda namirena. Oni su me unakazili za ceo život i moraju da ispaštaju za to, na ovaj ili neki drugi način, rekao je Sokolović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari