Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović potvrdio je juče da su počele pripreme za izradu projekata za kapitalne razvojne poduhvate u tom gradu, pre svega u oblasti infrastrukture, čije ostvarivanje predstoji sledeće godine.

Prema njegovim rečima, u celokupan proces su uključeni predstavnici javnih preduzeća i ustanova, vaspitno-obrazovne institucije i udruženja građana, odnosno nevladine organizacije.

– Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj, uz podršku Agencije američke vlade za međunarodnu pomoć i razvoj, koordiniraće delovanja radnih grupa koje će se baviti pitanjima iz oblasti saobraćaja, obrazovanja i sporta, turizma, kulture zdravstva i socijalne zaštite – objasnio je Petrović.

On je naglasio da je takav pristup višestuko celishodan, a posebno kada se radi o donatorskim sredstvima za izgradnju kapitalnih objekata infrastrukture, kakav je, recimo, projekat rekonstrukcije magistralnog puta od Loznice prema Valjevu, u dužini od 3,5 kilometara, što podrazumeva ulaganja od oko dva miliona evra i biće realizovan uz podršku Ministarstva za Nacionalni investicioni plan, nepovratnim sredstvima Evropske investicione banke i gradskog budžeta u iznosu od 15 odsto vrednosti posla.

Prema njegovim rečima, za sledeću godinu u planu je da se, u dužini od jedan kilometar, rekonstruiše ulica Vuka Karadžića, od Loznice ka Zajači i drumska saobraćajnica prema Šapcu, od pružnog prelaza do magistralnog puta.

Gradonačelnik je naglasio da će planirani, već obavljeni i radovi koji su u toku, na prilaznim putevima iz pravca Šapca, Republike Srpske i Valjeva, kao i na Trgu Vuka Karadžića, znatno unaprediti saobraćaj, a omogućiće plansko širenje grada u vidu koncentričnih prstenova.

Iz NIP-a 200 miliona dinara

– Iz sredstava NIP-a, u Loznici je za nastavak započetih i realizaciju novih projekata, među kojima su industrijska zona, ulice, trgovi, kanalizacioni kolektor, obdaništa, školski i sportski objekti, samo u ovoj godini, uloženo više od dvesta miliona dinara – naveo je Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari