Predsednik Francuske Nikola Sarkozi predložio je irskom premijeru Brajanu Kauenu da novi referendum o Lisabonskom ugovoru Evropske unije u Irskoj bude održan naredne godine u junu, na dan kada će građani 27 država članica birati poslanike za novi saziv Evropskog parlamenta.
Tokom šestočasovne posete Dablinu u ponedeljak, Sarkozi je to predložio, prema navodima lista Ajriš tajms, za vreme susreta s Kauenom u četiri oka.

Predsednik Francuske Nikola Sarkozi predložio je irskom premijeru Brajanu Kauenu da novi referendum o Lisabonskom ugovoru Evropske unije u Irskoj bude održan naredne godine u junu, na dan kada će građani 27 država članica birati poslanike za novi saziv Evropskog parlamenta.
Tokom šestočasovne posete Dablinu u ponedeljak, Sarkozi je to predložio, prema navodima lista Ajriš tajms, za vreme susreta s Kauenom u četiri oka. Francuski lider razgovarao je u irskoj prestonici i sa članovima Kauenovog kabineta, te pristalicama i protivnicima Lisabonskog ugovora iz civilnog sektora.

Poruku građana nema ko da čuje

Udruženja građana koja su propagirala odbacivanje Lisabonskog ugovora žale se da ih francuski predsednik nije slušao. „Ono što najviše brine u vezi sa sastankom je činjenica da nismo dobro saslušani, a možda ono što smo govorili uopšte nije ni primljeno k znanju. Mi smo rekli ‘ne’ – rekao je Deklan Genli, milioner koji podržava Libertas, grupu koja se u protivljenju ugovoru usredsredila na pitanja koja se odnose na oporezivanje i primenu propisa. Patriša Mekkena iz narodnog pokreta smatra da je Sarkozijev dolazak u Irsku bio samo vežba iz odnosa sa javnošću. „On pokušava sopstevnom narodu da kaže ‘razgovarao sam o ugovoru sa svim slojevima irskog društva’ ali ne uspeva da prenese poruku – navela je Mekkena.

Sarkozi je, istovremeno, govoreći za javnost negirao da je rekao da Irska „mora“ ponovo da glasa o reformskom dokumentu Evropske unije.
– Nikada nisam rekao da Irska mora da organizuje novi referendum. Rekao sam da Ircima treba dati priliku da, pre ili kasnije, daju svoje mišljenje – kazao je Sarkozi. On je, podsetimo, na prošlonedeljnom sastanku sa funkcionerima svog Ujedinjenog narodnog pokreta, prema navodima učesnika, rekao da Irci ponovo moraju da glasaju o Lisabonskom ugovoru.
U Dablinu je, međutim, francuski predsednik rekao da je svestan da rešenje za krizu nastalu nakon irskog „ne“ nije moguće pronaći do okončanja francuskog predsedavanja Evropskoj uniji, odnosno do kraja ove godine.
– Ne želimo da vas požurujemo da uradite bilo šta – rekao je Sarkozi na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Brajanom Kauenom.
Kauen je, prema navodima Ajriš tajmsa, rekao da je njegova vlada spremna da u oktobru na samitu lidera Unije ponudi samo „preliminarni izveštaj“, a ne dokument u okviru kojeg bi bio ponuđen detaljni plan za razrešenje krize.
Strategija Sarkozija je da plan o novom referendumu ponudi na samitu u decembru. Plan obuhvata i jemstvo da će svaka država imati komesara u Evropskoj komisiji, a na strah Irske kada je reč o propisima koji se odnose na abortus i odbranu odgovoreno je predlogom o uvođenju pravno neobavezujućih deklaracija umesto mogućnosti da Irska bude izuzeta iz njihove primene.
Garancije o izuzimanju Irske iz propisa koji se odnose na abortus takođe su figurirale kao deo mogućeg odgovora evropskih lidera na irsko „ne“, uprkos tome što je, prema rezultatima istraživanja Eurobarometra, svega dva odsto građana zbog ovog pitanja glasalo protiv Lisabonskog ugovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari