Brojnim događajima u gradu je obeleženo sto godina od organizovanog javnog prevoza u Novom Sadu – upriličena je izložba starih fotografija gradskog prevoza u ulici Kralja Aleksandra autorke dr Agneš Ozer, na Trgu slobode mogli su se videti različiti modeli autobusa, među kojima i čuveni „Londonac“ iz 1933. godine, a u Gradskoj kući održana je i svečana akademija. Događajima je prisustvovao i gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić.


Čestitajući važan jubilej svim građanima gradonačelnik je istakao da je upravo to povod da se, ne umanjujući značaj istorijskog razvoja javnog prevoza, govori o velikim poduhvatima koji predstoje u budućnosti.

– Nagli urbanistički razvoj Novog Sada i porast broja stanovnika diktira preduzimanje korenitih promena u funkcionisanju osnovnih komunalnih sistema. Da bismo imali javni prevoz koji će zadovoljiti savremene zahteve i potrebe korisnika u smislu kvaliteta i efikasnosti, moramo već sada pripremati uslove za njegovu transformaciju. U tom smislu Grad je već preduzeo neophodne korake i sačinio studiju uvođenja tramvaja. To smo uradili rukovodeći se dobrim iskustvima modernih evropskih gradova, poput Strazbura. Smatramo da naš grad i zaslužuje i mora da ima gradski prevoz koji će doprineti smanjivanju gužvi u saobraćaju, emisiji štetnih gasova i najvažnije – boljem svakodnevnom životu naših sugrađana, naglasio je gradonačelnik Pavličić.

Na svečanosti u Gradskoj kući prikazan je kratak film o veku postojanja javnog gradskog prevoza, a predstavljena je i monografija posvećena toj temi koju su uradili dr Agneš Ozer, Bogoljub Savin i Jugoslav Veljkovski, a koju je, povodom jubileja, objavilo Gradsko saobraćajno preduzeće „Novi Sad“.

Nema rođendana bez bombona

Umesto rođendanske torte, jer ona ne bi bila dovoljna za svih 300.000 putnika koliko se dnevno preveze u autobusima Gradskog saobraćajnog preduzeća „Novi Sad“, juče su u autobusima deljene bombone. Vozači su primali čestitke od putnika koji su bili obradovani lepim gestom i „slatkim“ darom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari