Novi Sad ćuti na organizovanje desničarskog skupa "oslobođenja" Srebrenice: Antifašistički front 23. oktobar najavljuje da neće dozvoliti veličanje zločinaca 1

Novosadska lokalna vlast kaže da nema ništa sa skupom koji za četvrtak 11. jul u Novom Sadu najavljuju desničari koje predvodi grupa Srpski soko (SS), povodom kako piše na njihovom plakatu „oslobođenja“ Srebrenice. Ali se od ovog događaja nisu ni ogradili.

Antifašistički front 23. oktobar saopštava da su poslali upit zvaničnim (SNS) institucijama grada Novog Sada, sekretarijatima i gradonačelniku, da se jasno odrede, potvrde ili poreknu svoje učešće „u organizaciji sramnog fašističkog skupa koji potpisuje opskurna grupa Srpski soko (SS), a koji se na Trgu slobode organizuje kako bi se zlikovci rugali ljudima pobijenim u Srebrenici 1995. godine i to na dan sećanja na ovaj genocid.“

Kako ističu, na pozivu na skup nalazi se i zvanični grb, simbol administracije grada Novog Sada.

– Godinama nas gnjave terminologijom i semantikom u vezi sa ovom najvećom sramotom Srbije i srpskog naroda, pa nas zanima da li su vršioci gradske vlasti toliko pokvareni da dozvole da se u ime i pod simbolima grada – heroja, fašistički pokolj u Srebrenici naziva oslobođenjem? Da li će dozvoliti veličanje zločina i zločinaca u centru Novog Sada? Mi nećemo! Smrt fašizmu – sloboda narodu! – saopštili su iz Antifašističkog fronta 23. oktobar.

Oni su objavili i odgovor od novosadske lokalne vlasti na njihove upite, gde je kako ističu, zanimljivo je da i „gradski službenici za slavljenje genocida“, koriste formulaciju „godišnjica oslobađanja“.

– Povodom pitanja koje ste nam uputili u vezi sa plakatima na kojima se najavljuje godišnjica oslobađanja Grada Srebrenice, na kojima se nalazi grb Grada Novog Sada, obaveštavamo Vas da, u skladu sa članom 39. stav 1. tačka 80. Statuta Grada Novog Sada, nije data saglasnost za upotrebu grba Grada Novog Sada, a u vezi sa Odlukom o upotrebi naziva i amblema Grada Novog Sada, niti je Grad finansijski podržao održavanje ove manifestacije – rekli su iz Gradske kuće.

Skup je inače, kako to zakon nalaže, uredno prijavljen policiji. Na pitanje 021.rs da li će policija obezbeđivati ovaj događaj, Policijska uprava je navela da po prijavi ovog javnog skupa, kao i u drugim prijavama javnih okupljanja, policija postupa po Zakonu o javnim okupljanjima, te da će u skladu sa istim Zakonom preduzeti sve mere iz njihovih nadležnosti.

Plakati koji pozivaju na događaj koji su organizatori nazvali „godišnjica oslobođenja grada Srebrenice“ pojavili su se proteklog vikenda širom Novog Sada.

Na njima se navodi vreme i mesto okupljanja, ali tu su i tri grba – grb udruženja „Srpski soko“ koje organizuje ovaj događaj, grb Republike Srpske, ali i zvanični grb Grada Novog Sada, za koji bi organizator trebao da dobije saglasnost za upotrebu.

Do sada se niko od novosadskih zvaničnika nije ogradio od ovog skupa.

PSG: Ruganje žrtvama i pokušaj rehabilitacije ratnih zločinaca

Novosadski odbor Pokreta slobodnih građana (PSG) najoštrije osuđuje poziv na obeležavanje godišnjice „oslobođenja“ Srebrenice u Novom Sadu.

„Smatramo da ovaj čin predstavlja ne samo nacionalističku provokaciju i ruganje žrtvama genocida i njihovim porodicama, već i opasan pokušaj rehabilitacije ratnih zločina i njihovih počinilaca“, ističe PSG.

Naglašavaju da ih posebno zabrinjava činjenica da „ekstremno desničarske grupacije sve učestalije organizuju akcije poput ovih i time promovišu ratnohuškačku retoriku i govor mržnje. Ova stranka navodi i da desničarske organizacije u te svrhe „zloupotrebljavaju grb Novog Sada, koji je bio i ostaće simbol slobode, demokratije i antifašizma“.

„Nazvati stravičan zločin koji se desio u Srebrenici ‘oslobođenjem’ je samo po sebi sadistički i fašistički čin. Sve više podsećamo na Vajmarsku republiku pred njen pad, ali, napominjem, mi ćemo se čvrsto boriti da pobedimo fašizam i vratimo normalnost u naše društvo“, istakao je predsednik PSG Novi Sad i pokrajinski poslanik Radivoje Jovović.

Pokret slobodnih građana Novi Sad zahteva od nadležnih institucija da u najkraćem vremenskom roku reaguju na ovakve događaje, a pozivaju i policijsku upravu da „zabrani ovaj protivzakoniti skup, koji poziva i podstiče na nacionalnu i versku mržnju“.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari