Novi Sad dobitnik nagrade za najbolji kulturni evropski trend brend 1Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/MO

Novi Sad dobitnik je nagrade za najbolji evropski trend brend u oblasti kulture za 2021. godinu, u okviru Nagrada za evropske kulturne brendove, koje su šesnaesti put dodeljene u Drezdenu, saopštila je danas Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“.

Novi Sad je prvi grad u ovom delu Evrope koji je poneo tu nagradu, s obzirom na to da su dobitnici do sada bili iz zapadne Evrope, poput Pariza, Minhena, Berlina, Osla i drugih gradova, ističu u Fondaciji, i napominju da se, zahvaljujući Novom Sadu, Srbija našla u društvu četiri zapadnoevropske zemlje koje su, od kako se nagrade dodeljuju, imale svoje predstavnike među dobitnicima – Nemačke, Francuske, Italije, Norveške.

Ocenjeno je da je borba za „najprestižniju evropsku nagradu u oblasti kulture“ bila žestoka i da se za nju nadmetalo 110 organizacija, institucija i kulturnih ustanova iz Nemačke, Austrije, Švajcarske, Belgije, Belorusije, Francuske, Izraela, Litvanije, Rusije, Srbije i Holandije.

Projekat „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ je u kategoriji „Najbolji evropski trend brend“ u finalnom izboru stručnog žirija pobedio berlinsku organizaciju Stiftung Zukunft Berlin i digitalnu švajcarsku platformu za kulturu „SpectYou“.

„Ključna odrednica ove pobede je kultura zajedništva, jer retko koja nagrada je zasluga čitavog jednog grada. Novosađani su je dobili jer su verovali, podržavali i zajednički radili na stvaranju toliko novog, drugačije i kvalitetnijeg u oblasti kulture da je Evropa to ponovo prepoznala“, rekao je direktor Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ Nemanja Milenković.

Među ovogodišnjim laureatima su i bečki kulturni centar Brunnenpassage Wien u kategoriji „Evropska nagrada za urbanu kulturu”, „Drezdenski simfonijski orkestar” za doprinos kulturi u uslovima pandemije, kao i Ilijad Rozenberg, direktorka i kustoskinja memorijalnog centra Jad Vašem u Izraelu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari