Odlukom o budžetu Grada Novog Sada, koju je u decembru prošle godine usvojila Skupština, za Gradsku upravu za oblast obrazovanja dodeljeno je 4,74 milijarde dinara. Sredstva će biti iskorišćena za predškolske ustanove, osnovne i srednje škole u Novom Sadu.

– Prioritetne investicije u ovoj godini svakako će biti izgradnja liftova za invalide u pet osnovnih i srednjih škola, izgradnja novih vrtića i osposobljavanje za korišćenje školskog objekta na Fešteru – izjavila je Ksenija Popović, član Gradske uprave zadužena za obrazovanje

Gradska uprava će ove godine, između ostalog, realizovati drugu fazu radova u OŠ „Mihajlo Pupin“ koja podrazumeva finalne radove nadogradnje i završetak sportske hale u OŠ „Vuk Karadžić“. Biće nadograđene i škole „Sonja Marinković“, „Žarko Zrenjanin“, „Desanka Maksimović“, Tehnička škola „Jovan Vukanović“ (objekat u Ulici braće Ribnikar), a u srednjoj školi „Svetozar Miletić“, osim nadogradnje, predviđena je i izgradnja fiskulturne sale.

Pored brojnih investicija, Ksenija Popović kao najvažniju novinu ističe donošenje Kodeksa ponašanja. Od početka ove školske godine, sve osnovne škole su sprovele proceduru i usvojile Kodeks, a rezultati su se pokazali veću prvom polugodištu. Ostalo je da do kraja ove školske godine Kodeks donesu i sve srednje škole u Novom Sadu. Neke su ga većizglasale, ali u srednjim školama procedura duže traje, jer ima više učenika.

Novi Sad je bio prvi grad u Srbiji koji je prepoznao neblagotvornost zakonske regulative koja se ne poštuje i koja počinje zabranama, a to stvara otpor kod učenika.

– Pokušala sam da nekako zaštitim učenike kako bi zaštitili sami sebe od svojih vršnjaka, a da inicijativa potekne od njih, a ne da im bude nametnuta preko nekih uredbi. Deca mnogo više poštuju ono što su sama izglasala, a u celu priču smo uvukli i roditelje koji su dosad bili obuhvaćeni samo Zakonom o porodici, ali ne i bilo kojim aktom o školi. Školski odbori su morali da donesu odluku i da se Kodeks ponašanja uruči i da ga potpiše svaki učenik i roditelj, a nastavnici su se u školi upoznali sa aktom. Direktor je najodgovorniji za sprovođenje Kodeksa ponašanja, a dokument mora biti istaknut na svim javnim mestima u školi – objašnjava Ksenija Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari