Kada je 2011. gradska vlast odlučila da zajedno sa Fondom za kapitalna ulaganja uloži 400 miliona dinara u podizanje nasipa na obali Dunava, naišli su na brojne kritike opozicije i dela javnosti. Danas se, međutim, to pokazao kao pun pogodak. Na pojedinim deonicama bili su najveći vodostaji posle 1965. godine, a Novi Sad je ostao bezbedan. Istovremeno, potopljen je deo sremske obale i naselje Kamenjar.


– Novi Sad je sve do 2010. godine bio najnebranjeniji grad na obali Dunava iako su svi evropski gradovi nakon poplava 2006. godine podigli zaštitne nasipe. Novi Sad je projekte zaštite pokrenuo tek 2008. godine, nakon promene vlasti. Da bismo zaštitili grad, Novosađane i njihovu imovinu, odmah smo oformili stručni tim i nakon dve godine krenuli u izgradnju nasipa uz Dunav i kanal Dunav-Tisa-Dunav. Urađeno je više od šest kilometara obale. Zahvaljujući tome grad je zaštićen od najviših stogodišnjih voda, sa mogućnošću postavljanja mobilne opreme koja štiti i od hiljadugodišnjih voda. Uprkos kritikama, insistirali smo na realizaciji projekta uređenja keja, jer smo bili svesni da se samo na taj način može otkloniti opasnost od eventualnih poplava i mirno živeti uz Dunav – kaže Igor Pavličić, gradonačelnik Novog Sada od 2008. do 2012.

On kaže da je ponosan što Novi Sad ima nasip, kej i odbrambeni štit od poplava, kakav imaju brojni evropski gradovi. Bez ovakve zaštite, ukoliko bi se Dunav izlio, nivo vode u pojedinim delovima grada bio bi i do četiri metra dubine. Visina reke bila je 2006. godine samo nekoliko centimetara od najviših beleženih nivoa, a džakovi puni peska tada su bili jedina odbrana.

Za podizanje za skoro metar nasipa na dunavskom Keju, grad Novi Sad je zajedno sa Fondom za kapitalna ulaganja AP Vojvodine izdvojio skoro 400 miliona dinara. Za mobilnu opremu i skladište izdvojeno je dodatnih 150 miliona dinara, a izgrađeno je sedam kilometara nasipa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari