Novi Sad: Odložen pretres u slučaju aktiviste uhapšenog na protestu protiv Rio Tinta 1Foto: A. L./Danas

Glavni pretres u krivičnom postupku protiv aktiviste i funkcionera Građanskog pokreta Bravo Mirana Pogačara odložen je danas u Novom Sadu.

Kako je za agenciju Beta potvrdio Pogačarev advokat Dragan Maravić, on je tek juče preuzeo slučaj, pa je umesto predviđenih uvodnih izlaganja samo izvršen uvid u predmet i fotokopirana dokumentacija.

„Sledeće ročište nam je zakazano za 24. jul u 13 časova, tada ćemo dati uvodna izlaganja, Miran neće biti tada saslušan, odnosno neće u tom momentu dati odbranu, nego u nekon sledećem glavnom pretresu“, naveo je Maravić.

Pre ročišta, Pogačar je za Betu rekao da krivična prijava protiv njega odnosi na prvu blokadu organizovanu protiv „Rio Tinta“ u Novom Sadu, 2021. godine, kada je blokiran Varadinski most.

Pogačar je optužen da je policajcu naneo povredu od deset centimetara na cevanici, a on to negira navodeći da su policija i žandarmerija na mostu bili u punoj opremi, sa kostobranima, štitovima i kacigama, te da nikako nije mogao da povredi policajca.

„U jednom trenutku policija je skočila na mene, izvukla me iz mase i pri tom su me na više mesta, pre svega na licu izgrebala, raskrvarili su me i po rukama i telu. To su bile telesne povrede lakše prirode i, u suštini, oni su mene uhapsili i naneli meni povrede“, kazao je Pogačar.

Ocenio je da je u pitanju „nastavak dugogodišnjeg političkog progona u Novom Sadu, a ne standardan krivični postupak“.

„Ovde se ne radi o pravdi, zakonu nego se radi o političkom progonu, o progonu koji mi u Novom Sadu doživljavamo godinama, i ovih dana sa krađama na izborima, sa Sajmom kao najvećom krađom izbora koju smo videli i zabeležili“, naveo je Pogačar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari