Novi Sad: Održana blokada Saveza studenata Filozofkog fakulteta, zahtevaju poništenje odluke izborne komisije 1foto: Arsenije Mandić / Danas

Blokada Saveza studenata Filozofskog fakulteta u Novom Sadu održana je danas, nakon jučerašnje najave neformalne liste Studentska reakcija za izbore za studentski parlament, kojoj je odbijena lista, kako tvrde, bez osnova. Žalbu na odluku komisije sa svojim zahtevima predali su univerzitetskoj komisiji.

„Ta lista odbijena je na osnovu čovekove lične sumnje, a taj čovek je potpredsednik izborne komisije Aleksandar Gajić koji tvrdi da potpisi nisu validni“, rekao je Mladen Cvijetić u ime nezadovoljnih studenata koji su juče zapretili blokadom filozofskog fakulteta nakon sto im je odbijena lista za studentski parlament.

Cvjetić je kazao: „Blokirali smo Savez studenata koji je sve ovo zakuvao. To je njihovo maslo, oni organizuju izbore, oni sprovode izbore, kod njih se šalju kandidature, oni postavljaju ljude u studentski parlament, koji su i te kako bliski vladajućoj stranci. Čak ni to nije problem, nego je problem što se sistem vrednosti i funkcionisanja te vladajuće stranke prenosi na fakultet, što je veliki problem.“

Prema njegovim rečima, sporno je i to što se u izveštaju komisije traži od njih da u roku od 48 časova ponovo prikupe potpise, ukupno 523, uz overu notara na fakultetu, istakavši da je to nemoguće zato što to ne predviđa nijedan zakon kao i pravilnik o sprovođenju izbora na Filozofskom fakulteta.

„Samim tim odluka komisije da se lista obori je nevalidna i nezakonita“, rekao je Cvijetić i ponovio zahtev da se izveštaj komisije poništi, lista revidira i odobri, jer je, kako tvrdi, njihova lista „legalna i legitimna“, budući da su je studenti potpisivali dve nedelje na Fakultetu.

Studenti su poručili da ukoliko akcija ne uspe, sledi radikalizacija protesta.

Žalbu, koju je potpisalo deset studenata, predali su u Rektoratu, univerzitetskoj komisiji.

U žalbi su navedeni zahtevi da se izborne komisije javno revidira i da se izveštaj izborne komisije obori jer zakonski nije usklađen, niti valjan, budući da je izborna komisija Filozofskog fakulteta nezakonito odlučivala o obaranju liste za studentski parlament, te da je odluka donesena na osnovu subjektivnog mišljenja zamenika predsednika izborne komisije koji je izarazio ličnu sumnju u validnost 61 potpisa, bez navođenja konkretnih dokaza.

Takođe, piše i da je odredbom da se potpisi ponovo prikupe u roku od 48 sati uz overu notara na Filozofskom fakultetu, nije u skladu sa pravilnikom o sprovođenju izbora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, niti u skladu sa Zakonom o studentskom organizovanju.

Bili prisutni i pripadnici bezbednosnih struktura

Studenti tvrde da su tokom blokade na fakultetu bili prisutni i pripadnici BIA-e.

„Videli smo ih kako se šetaju po fakultetu. Pratili su nas, zaključali su vrata od kantine. Interesuje me, ko im je dao dozvolu da se šetaju po fakultetu. Zašto fakultet nije reagovao, jer se mi studenti osećamo ugroženo zbog toga. Nije nam jasno šta tu traže“, rekao nam je aktivista Srđan Đurić.

Službenici fakulteta poručili su okupljenima da nije dozvoljeno snimanje, ali nisu imali odgovor na pitanje prisutnih zbog čega, s obzirom da je u pitanju javna institucija.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari