Na 17 spomenika u Novom Sadu poruke protiv Rio Tinta i iskopavanja litijuma 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Poruke protiv kompanije „Rio Tinto“ i kopanja rudnika u Jadru pojavile su se u četvrtak uveče na više spomenika u Novom Sadu.U pitanju je akcija Građanskog pokreta Bravo, čiji aktivisti su poruke na papiru kanapom okačili na 17 spomenika zaslužnim građanima širom Novog Sada.

Na društvenim mrežama Bravo je, uz objavljivanje ovih parola, oglasio kratkom porukom:

„…U Novom Sadu su i spomenici progovorili i poslali poruku da Rio Tinto neće kopati! Da li i spomenici u vašim gradovima dok svedoče slavnoj prošlosti upozoravaju da se moramo boriti za budućnost“?

Najčešća poruka je „Rio Tinto neće kopati”, a neke su parafraza poznatih stihova ličnosti na čijem spomeniku se poruka našla.

„Pevam danju, pevam noću, Srbiju bez Rio Tinta hoću!“, je poruka na spomeniku pesnika Branka Radičevića, dok je sa spomenika književnika Đure Jakšića poruka: “Jednu misao čućeš u borbi strašnoj lomljavi, Rio Tinto neće kopati”.

Naučnici Mihajlo Pupin i Milutin Milanković „poručuju“: „Ljubav prema otadžbini ne sme da zamre, Rio Tinto neće kopati“ i „Dok se zemlja oko sunca kreće, Rio Tinto ovde kopati neće“.

Političar Svetozar Miletić ispred Gradske kuće „poručio“ je: „U ime naroda, Rio Tinto neće kopati”, a filozof Vasa Stajić: „Ne kukajte nego se borite, Rio Tinto neće kopati!”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari