Novi Sad: Sutra protest Ekološkog fronta kod Brodogradilišta 1foto: Ekološki front NS

Ekološki front organizuje sutra, u 14 časova, protest kod Brodogradlišta sa zahtevom da se odustane od izgradnje novog mosta u produžetku Bulevara Evrope i ćuprija gradi na drugom mestu.

Zbog toga ekolozi zahtevaju moratorijum na sve predradnje i radnje povodom izgradnje mosta u produžetku Bulevara Evrope. Oni ističu da moratorijum treba da važi do 16. septembra, kada će se Bernska konvencija izjašnjavati o navodima žalbe, koju je predala organizacija Svet i Dunav, jedna od članica EF.

U skladu sa tim traži se i brisanje nacrta plana mosta i obilaznice u nastavku Bulevara Evrope iz svih prostornih planova. Rok za to je 10. mart.

EF traži da Pokrajinski zavod za zaštitu prirode u roku od 10 dana pristupi izradi studije o valorizaciji prirodnog staništa preko 200 strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta područja Kameničke ade, Dunavca i Šodroša.

U najavi protesta EF ističe da Novom Sadu treba obilaznica oko grada, a ne kroz njega. Za Novi Sad je prioritetan most-obilaznica kod Petrovaradina, kako je planskom dokumentacijom definisano.

Ekolozi podsećaju da stanovnici Futoga, Veternika i Begeča, kao i oni sa sremske strane u 21. veku idu na drugu obalu upitno bezbednim skelama.

„Građani moraju da se pitaju, a ne političari, investitori i kineske kompanije“, poručuju iz Ekološkog fronta.

Posle okupljanja kod Brodogradilišta i isticanja tih zahteva, građani će se uputiti u protestnu šetnju ka Ulici 1.300 kaplara, zatim ulicom Ive Andrića, Bulevarom cara Lazara, ka Bulevaru Evrope do Zonedove zgrade, gde se planira početak vijadukta za novi most.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari